Нова детска площадка откриха в Троян

Нова интерактивна детска площадка, наречена     „Младежко пространство“, беше открита на 10 май в парк „Троянка“ (срещу бензиностанция “Петрол” в южния вход на Троян). Площадката е изградена в партньорство между Община Троян и Областния съвет на БЧК – Ловеч, получил финансиране от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по проект „Space to create“.

Проектът позволява на доброволците от Българския младежки Червен кръст (БМЧК) да облагородят изоставени или слабо поддържани градски площи и да ги превърнат в пространства за провеждане на обучения, тренинги, акции и кампании както в рамките на организацията, така и в партньорство с местни структури в сферата на младежта, доброволчеството, спорта и опазването на околната среда. Община Троян хареса идеята, прие предложението на Областния съвет на БЧК – Ловеч, за сътрудничество и съфинансира проекта с 22 000 лева.

Така, откритата в Троян детска площадка е първата, създадена по този проект. Тя има обособен кът за обучение по безопасност на движението, оборудван с макетен вариант на път, кръгово кръстовище, велосипедни алеи, пешеходни пътеки и пътни знаци, както и класна стая на открито. Зелената растителност на парка пък е възможно най-добрата среда за игри на децата и за отдих на майките и татковците.

Кметът на община Троян Донка Михайлова и председателят на Областния съвет на БЧК – Ловеч, проф. д-р Николай Николов, прерязаха трикольорната лента на интерактивната площадка, а най-вълнуващата и емоционална част от тържеството беше демонстрацията по безопасност на движението, представена от деца под ръководството на инспектор от Районно управление - Троян.

Първите прояви в младежкото пространство, които ще се проведат още този месец, са две обучения по безопасност на движението и първа помощ на ученици от троянските начални училища "Христо Ботев" и "Св. Св. Кирил и Методий". За Деня на детето - 1 юни, се предвижда празник с Дневния център за деца с умствени и физически увреждания от Троян под мотото "Игри на радостта", на 29 юни - националния ден за безопасност на движението, ще има демонстрация по първа помощ и открит урок на ученици от СУ "Климент Охридски" - Троян. На 13 юли "Забавно лято", което радва много деца от Ловешка област, ще гостува на площадката с много забавни игри за малчуганите от града. На 12 август ще бъде отбелязан Международният ден на младежта с изява на сцената на

талантливите деца на Троян под мотото "Потърси себе си".

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"