Троянецът проф. Тодор Дудев е отличен с голямата награда „Питагор“

Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос тази година бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, съобщава сайтът на Министерството на образованието и науката. Отличеният химик е троянец, син на директора на гимназия "Васил Левски" Минко Дудев и на учителката Донка Дудева.

Поздравителен адрес до проф. Дудев е изпратила Донка Михайлова – кмет на Троян и съученичка на професора, който в писмо до нея споделя: „До голяма степен успехите в научната кариера дължа на здравия троянски дух и прекрасното образование, което получихме (и от което никога не съм се срамувал в България и чужбина) в "Димитър Благоев" и "Васил Левски".

Наградата на проф. Тодор Дудев е връчена от просветния министър проф. Сашо Пенов, който при откриването на церемонията отбелязва: „Много хора не осъзнават какъв подвиг е да се прави наука в България и с какви предизвикателства се сблъскват нашите учени. Въпреки това смея да кажа, че българската наука продължава да държи световно ниво в редица области на познанието, за което поздравявам всички вас… Наградите „Питагор“ са част от малкия принос, с който ние като общество изказваме високата си оценка за дейността на учените в България. Ще припомня какво е казал Аристотел за Питагор и неговите последователи: „Винаги едно свойство на числата е справедливост, друго – душа и ум, трето – успех!“.

Традиционно церемонията ще се излъчи по Българската национална телевизия на 24 май от 18,00 часа.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"