Национално изложение – Орешак, кани на интересни събития

Изложба на Мариана и Неда Личеви. На 23 юни (петък) в 17,30 ч. в Национално изложение –Орешак, се открива авторска изложба на Мариана и Неда Личеви. Те са потомствени керамици. Бащата на Мариана е майстор грънчар, точил стомни и бърдуци, чиято направа изисква изключителни умения.

Мариана получава образованието си в средното художествено училище в Троян и Художествената академия в София, в ателието на проф. Венко Колев, специалност „Керамика“. Тя работи в областта на художествената керамика. Нейните творчески търсения са многообразни, а произведенията й са плод на умение и въображение. Участва в общи художествени изложби в страната и чужбина.

Дъщеря й Неда също завършва художественото учиище в Троян и освен с керамика се занимава и с рисуване върху стъкло.

Надпревара за титлата „Шампион на породата Български тежковозен кон

На 24 юни (събота) Национално изложение – Орешак, ще бъде домакин на VII надпревара за титлата „Шампион на породата Български тежковозен кон“.

Тази порода коне се отличава с масивно телосложение, здрава конституция, добър екстериор, спокоен темперамент и отлична работоспособност. Жребците, кобилите и подрастващи кончета от най-елитните екземпляри ще бъдат представени от техните стопани. Програмата ще предложи оценяване на конете по 5 показателя от експертно жури по десетобалната система за: екстериор, ход, произход, типичност и темперамент, както и излъчване на шампиони за тази година в отделните категории. Домакините са подготвили и различни атракциони: разходка из конни боксове и снимки с конете – участници, конна езда с водач, демонстрация на теглителните умения на конете, впряг на коне и др.

Събитието се организира от Националната асоциация по коневъдство (НАК) и ще стартира в 11:00 ч. на откритите площи в Изложението. То винаги се радва на голям интерес не само от страна на стопаните, отглеждащи коне от породата, но и от страна на зрителите, които идват от всички краища на страна, за да видят новите претенденти за титлата.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"