Президентът на България и кметът на Троян откриха паметник на Васил Левски в града

В навечерието на 186-годишнината от рождението на националния ни герой Троян сбъдна почти вековната си мечта да има паметник на Васил Левски. Той бе открит от президента на Република България Румен Радев и кмета на града Донка Михайлова на 17 юли в присъствието на много гости и стотици местни жители.

Държавният глава прие почетен строй от националната гвардейска част, а след официалното откриване на монумента ловчанският митрополит Гавриил освети паметника – дело на скулптора Борис Борисов и изграден с дарения от граждани и приятели на Троян.

За паметника като символ на преклонението пред най-славния син на България, но и пред умението на троянци да бъдат заедно в смислени обществени каузи, говори кметът Михайлова, а президентът отбеляза, че 186 години от рождението и 150 години от гибелта на националния ни герой българският народ продължава да черпи сила от святото му дело.

„Ако един монумент е чужд на хората, той бързо обраства в бурени и забрава, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има, докато децата ни носят поне частица от любовта на Апостола към Отечеството“, каза Румен Радев.

Церемонията по откриването на паметника на Васил Левски в Троян завърши с полагане на венци от името на национални и местни институции и отдаване на почит от гражданите.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"