За данъчни нарушения НАП запечатва 12 обекта в Ловешко, 3 от тях са в Троян, 1 - в Априлци

Фискалните инспектори на Националната агенция на приходите във Велико Търново извършиха близо 600 проверки в търговски обекти през последните два летни месеца юни и юли, съобщиха от офиса на НАП в Ловеч.

Контролните действия са от различен характер - планови,  по рискове, съвместни с други контролни органи, по сигнали на граждани и такива, свързани с хазартна дейност. Проверявани са търговски обекти - магазини, ресторанти, игрални зали, бензиностанции, павилиони, закусвални, дискотеки, увеселителни центрове, басейни и др.

Проверяващите са съставили 147 акта за установяване на административни нарушения на данъчно-осигурителното законодателство.

Издадени са 90 наказателни постановления с определена глоба или имуществена санкция общо в размер на близо 74 000 лв.

Издадени са 32 заповеди за налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“ за установени нарушения. Търговците най-често не са издавали касова бележка или в обекта е липсвало фискално устройство, като в няколко от обектите фискалните инспектори са констатирали повече от едно нарушение.

Запечатани са ефективно 12 търговски обекта (магазини, павилиони, кафе автомат, закусвалня, ресторант) на територията на Велико Търново, Елена, Плевен, Севлиево, Габрово и др.

От отдел „Оперативни дейности“ в старата столица продължават с проверките в териториалния обхват на НАП Велико Търново.

От предстоящите на запечатване търговски обекти 12 са в Ловешка област. Това са аптеки, магазини, бензиностанция, семеен хотел, нощен бар, дискотека, механа и др., намиращи се във: Луковит - 1, Троян - 3, Априлци - 1, Ловеч - 5, с. Микре – 1, и с. Рибарица - 1.

От НАП напомнят, че право и задължение на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция. Това е възможно с мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през  Google Play.

Справка за всеки обект, както и за тези, в които органите по приходи на НАП са установили нарушения на нормативните разпоредби, можете да откриете на официалната интернет страница на НАП – Списък на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"