Природонаучен музей-Черни Осъм участва в Европейската музейна конференция NEMO

Представителите на Природонаучен музей - Черни Осъм, в конференцията (отляво надясно): директорът Павлина Иванова, уредникът Светослав Тодоров и пиар специалистът Йорданка Якимова. Представителите на Природонаучен музей - Черни Осъм, в конференцията (отляво надясно): директорът Павлина Иванова, уредникът Светослав Тодоров и пиар специалистът Йорданка Якимова. Снимка: ПНМ - Черни Осъм

В завладяващия град Лахти, Финландия, част от екипа на Природонаучния музей (ПНМ) в Черни Осъм взе участие в конференцията на Европейските музеи NEMO 2023: „и… ДЕЙСТВИЕ! Музеите в климатичната криза, 19-21 ноември“. Далеч отвъд познатите срещи, това тридневно събитие беше призив към музеите от целия свят да допринасят за устойчиво бъдеще на фона на предизвикателствата, породени от изменението на климата.

Конференцията имаше за цел да стимулира дискусии за това как музеите могат да намалят отрицателното си въздействие върху околната среда, да служат като примерни институции и да мотивират своите общности да се ангажират с действия в областта на климата. Представлявайки своята институция, екипът на ПНМ – Черни Осъм, участваше активно в дискусиите сред над 300 музейни специалисти от близо 40 държави. Забележително е мястото на срещата, Лахти – град, който се ангажира да стане неутрален по отношение на климата до 2025 г., признат за Европейска зелена столица през 2021 г.

Мрежата на Европейските музейни организации NEMO успешно свързва музеите в цяла Европа, като насърчава сътрудничеството, споделя най-добрите практики и дава гласност на музеите, ангажирани с устойчива и социално отговорна Европа.

„Културата може да ни помогне да създадем промяната, която е необходима, за да спасим света от климатичната криза. Ако обединим сили, за да стимулираме съвместни действия, можем да се отучим от вредните навици, за да се научим отново и да придобием нови нагласи, за да бъдем част от природата и да създадем по-добра система.“ Това бяха част от вдъхновяващите думите на д-р Кирстен Дънлоп, главен изпълнителен директор на EIT Climate-KIC.

Един от акцентите беше и стартирането на европейската интерактивна карта – проект, иницииран от NEMO по време на конференцията. Тази карта представя разнообразните действия, които музеите ще предприемат или вече предприемат за справяне с климатичната криза. Картата може да бъде видяна тук: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1hXgKYwS9OY_ti2fSmvdzRs3NK_oDLbo&ll=55.62747112480784%2C12.817850325000006&z=4

Участието на Природонаучния музей в конференцията стана възможно благодарение на спечеленото тази година членство към Европейските музейни организации NEMO и спечеления през 2022г. проект „Сезони“ към Национален фонд „Култура“.

„Нетърпеливи сме да използваме придобитите от тази конференция знания, за да подобрим работата на нашия музей и да допринесем значимо за глобалните усилия за справяне с изменението на климата“, отбелязват представителите на ПНМ – Черни Осъм, във форума.

Източник: ПНМ – Черни Осъм

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"