Отиде си Милко Диков

Отиде си Милко Диков Снимка: БГНЕС

На 93-годишна възраст вчера, 11 декември, ни напусна световноизвестният карикатурист Милко Диков. Бележитият троянец беше сред малцината, достойни приживе да бъдат наричани легенда. Причина за това е неговото творческо присъствие до последно, не само дългият му житейски път, отбелязват от Съюза на българските художници.

Милко Диков е роден в Троян, в лекарско семейство. Завършва Художествената академия, специалност „Керамика“ при проф. Стоян Райнов през 1960-та. Година по-рано отпечатва своята първа карикатура във вестник „Стършел“ и печели първия си конкурс за карикатура. Оттогава започва да работи в този жанр, а творбите му са признати за шедьоври на изкуството. Те разсмиват зрителя, но го карат и да се замисля, защото „големият малък свят от житейски ситуации и персонажи на известния ни карикатурист задържа вниманието с дълбокия смисъл на вложените в него идеи, както и със специфичната графична линия  на изработката. Всяка чертичка тук е обмислена, преценена и изстрадана. Целият живот на Милко Диков е свързан с рисуването“, четем в информация на Министерството на културата по повод на негова изложба в Прага.

Милко Диков е носител на много български и международни награди за творчеството си, както и на десетки почетни отличия, сред които званието Почетен гражданин на Троян, орден "Кирил и Методий", наградата "Илия Бешков" и др.

Поклон пред паметта му!

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"