Предстоящо: На Йордановден - ритуално спасяване на богоявленския кръст в река Бели Осъм в Троян

Богоявленският ритуал по спасяване на кръста в Троян на 6 януари 2023 година. Богоявленският ритуал по спасяване на кръста в Троян на 6 януари 2023 година.

На 6 януари, събота, когато отбелязваме големия християнски празник Богоявление (Йордановден), ще бъде спазена традицията с хвърляне на богоявленския кръст във водите на р. Бели Осъм в града.

В  9:00 часа в църквата „Св. Параскева Петка“ ще бъде отслужена тържествена служба и водосвет, а след това  ще тръгне литийно шествие към центъра на града. Ритуалът по хвърляне на кръста  ще се проведе  около  11:00 часа, при пешеходния мост под кафе „Макиато“.

В Троян ритуалът по спасяване на кръста се провежда от десетилетия като привлича многобройна публика. Смята се, че този, който извади разпятието от студените води,  ще бъде здрав и щастлив.

След като бъде изваден кръстът от реката, победителят ще бъде поздравен от кмета на община Троян Донка Михайлова. Тя ще му връчи парична награда и ще вдигне наздравица с греяна ракия и вино с участниците.

Община Троян кани всички жители и гости на града да се включат в големия християнски празник!

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"