Община Троян сезира институциите за нарушения при определяне цената на водата

Кметът на Троян Донка Михайлова и Общинският съвет са изпратили писма до министър-председателя, до министъра на регионалното управление и благоустройство, до омбудсмана и до Комисията за енергийно и водно регулиране, с което изразяват несъгласието си от увеличението на цената на водата, заложено в бизнес плана на местното общинско дружество ВиК.

Пред БНР кметът на община Троян и член на УС на НСОРБ Донка Михайлова пояснява, че увеличението на крайната цена на ВиК услугата е направено, без да се вземе становището на собственика на местното дружество ВиК, който е Общинският съвет.

"В бизнес плана на дружеството, който КЕВР е утвърдил за периода 2022 – 2026 г., е предвидено индексиране на цената на водата и сега с това решение на практика се получава индексиране на индексирането с близо 11%. Считаме, че това е грубо нарушение и на пазарните принципи, и на законодателството в страната. И сме твърдо против държавата да взима такъв тип решения, без това да бъде обсъдено със собственика – Общински съвет - Троян".

От 1 януари жителите на Троян ще плащат по 3,07 лева за ВиК услугата при заложено в бизнес плана на дружеството увеличение от 2,60 лева на 2,77 лева.

Председателят на общинския съвет Петко Пенков заявява пред обществената медия:

"Реално те я вдигат, без ние да знаем. Хората ще плащат по-висока цена, независимо че е най-ниската в България, но все пак трябва да има решение на собственика. КЕВР си взима решение, без даже и да са ни уведомили“.

Според общината КЕВР защитава единствено интересите на ВиК сектора. "Очевидно интересът на гражданите, който следва да бъде защитаван от всеки един държавен орган, някак си стои на втори план. Аз силно се надявам, че държавата ще се намеси и ще се потърси разумно решение“, допълва Донка Михайлова.

Източник: Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ)

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"