Троян отбеляза Националния празник на България

Трети март е празник, измъчен като Освобождението ни. С тези думи започна словото, с което кметът на Троян Донка Михайлова поздрави жителите и гостите на града по случай Националния празник на България – 3 март, след издигането на родния трибагреник на централния троянски площад.

Проследявайки драматичната история на 3 март – дата, ту изхвърляна, ту връщана в празничния календар на държавата ни, Михайлова обобщи: „Но през всичките тези години Трети март е бил в сърцата на българите, защото Трети март е краят на най-тежкия период в българската история, краят на петвековното османско иго“. Трети март винаги е бил и надежда, символ на свободата, защото поставя началото на третата българска държава, както и началото на един дълъг път към национална независимост.

„Ние, троянци, сме горди, че буквално на всяка крачка в града ни имаме символи, които за нас значат много“, продължи кметът и спомена някои от тях - Троянския манастир и хана на Васил Спасов, читалището и Музея на занаятите. Тя припомни и връзката им с Апостола Васил Левски, с революционната дейност, с мечтите на троянци за свобода, за духовност и просвещение.

Затова 3 март е и нашият поклон пред всички, дали живота си за тези мечти; и нашата надежда, че помним завета на Левски за чиста и свята република; и нашата вяра за по-добро бъдеще, каза в края на словото си Донка Михайлова.

След приветствието на кмета възпитаниците на Средно училище „Св. Климент Охридски“ – Троян, Ана Мария Петрова и Ивайло Василев поздравиха гражданите, изпълнили площад „Възраждане“, със стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“.

В знак на почит пред паметта на героите, извоювали свободата на Отечеството ни, бяха поднесени венци пред паметниците на Васил Левски, Захарий Стоянов, Димитър Икономов-Димитриката и генерал Павел Карцов.

Официалните лица на Националния празник в Троян бяха кметът на общината Донка Михайлова, народният представител Николай Дренчев, председателят на общинския съвет Петко Пенков, ръководството на община Троян, ръководители на държавни институции, представители на политически партии, почетни граждани на Троян.

Тържеството на 3 март завърши с концерт на гостите от Академичния народен оркестър при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, с ръководител проф. д-р Владимир Владимиров. В  програмата им, съчетаваща традиционни български инструменти и модерно звучене, се включи „Повелителката на акордеона“ и настоящ заместник-кмет на Троян Вероника Тодорова.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"