В Троян откриха фермерски пазар

Първият от години насам фермерски пазар в Троян беше повече от успешен. Сега и производителите, и купувачите очакват с нетърпение следващия на 27 април. Първият от години насам фермерски пазар в Троян беше повече от успешен. Сега и производителите, и купувачите очакват с нетърпение следващия на 27 април.

В първия съботен ден на пролетта, навръх Тодоровден, 23 март, на обновения Кооперативен пазар в Троян се проведе първият за последните години фермерски пазар. Повече от 20 производители, предимно от региона, предложиха на клиентите си краве, овче, козе и биволско мляко, сирена и кашкавали – натурални и с подправки, месни деликатеси, мед и пчелни продукти, плодови сладка, конфитюри, мармалади, сушени плодове, билки, гъби, подправки, плодови сокове, зърнени храни, ядки, сладкиши, цветя… Иначе казано – типичните за българската трапеза храни – чисти, свежи, ароматни, красиви, отгледани от грижовни стопани и щедрата природа.

Фермерският пазар беше открит от кмета на Троян Донка Михайлова, която поздрави присъстващите с настъпилата пролет и празничния Тодоровден и продължи: „Днес откриваме фермерски пазар, защото вярваме, че обновеният общински пазар ще се насища с все повече дейности. Целта ни е да предложим на троянци и гостите ни качествени местни храни, да скъсим веригата между производителите и купувачите, а с това да стимулираме намаляването на цените и да подкрепим производителите. Засега пазарът ще се състои в една събота в месеца, а при интерес честотата на провеждане ще бъде по-голяма. Силно се надявам идеята да успее“.

С приветствие към производителите и посетителите се обърна и домакинът на събитието Росен Веселинов – управител на „Общински пазари“ ЕООД. Той сподели удовлетворението си от спазеното обещание, дадено при откриването на реновирания Централен кооперативен пазар преди три месеца.

„В навечерието на Коледните и Новогодишните празници тук пред вас обещахме, че ще открием фермерски пазар и ето че днес той е факт. Като управител съм изключително радостен, че в Ловешка област Троян е първият град, в който ще функционира Фермерски пазар и нека си пожелаем той да стане традиция“, подчерта г-н Веселинов и от свое име и от името на колегите си от „Общински пазари“ ЕООД изказа благодарност на Община Троян в лицето на кмета и служителите в администрацията за подкрепата на инициативата.

Красиво допълнение към пролетното настроение в топлия и слънчев мартенски ден бяха изпълненията на формациите на най-малките и на напредналите танцьори от Фолклорен ансамбъл „Траяна“ към читалище „Наука-1870 г.“ с ръководители Радослав Бачевски и Татяна Макавеева.

Следващият фермерски пазар ще се проведе на Лазаровден, 27 април (събота).

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"