Магдалена Събчева: Не убивайте „Троянски глас“ и свободното слово!

Статия във вестник "24 часа" Статия във вестник "24 часа"

*Животът на „Троянски глас“ има значение!

На 1 февруари т.г., преглеждайки в. „24 часа“, попаднах на статията „И Варна остана без всекидневник“. В нея върху две страници се описват косвените последствия от пандемията Ковид-19, довела до драстичното свиване на приходите от реклами и намаляване на периодиката или до затварянето на национални и регионални вестници и списания.

Наред с многото примери около финансовите несгоди на регионалните медии бе публикувана и таблица с периодичността на местната преса. Там с почуда открих за Троян, че „Троян 21“ е седмичник, а „Троянски глас“ излиза „от време на време“. Имам близо 40-годишен журналистически стаж и знам колко лесно се правят на пръв поглед недопустими за такъв авторитетен вестник грешки.

Но две седмици по-късно се замислих дали грешката е случайна.

На последната сесия на Общинския съвет председателят Петко Пенков обяви, че ще внесе предложение за прекратяване дейността на „Троянски глас“, но на следващото заседание, за да не се изтълкува като политика.

А как ли да се възприеме, когато на всички е ясно, че финансовото състояние на повечето вестници в този момент е много тежко? Нека не забравяме, че цените на рекламите и обявите в „Троянски глас“ са точно фиксирани и не може да се прави пазарлък с тях. Парите не се дават „на ръка“, а срещу фактура. Това допълнително ограничава приходите.

И вместо помощ в този труден за всички момент – предложение за закриване? Още повече, че главният редактор Румяна Моканова е предложила концепция за краткосрочно развитие на вестника (януари-декември 2021 г.), в която се предлагат мерки за минимализиране на загубите, за цифровизацията и модернизирането му.

Като бивш главен редактор на „Троянски глас“ от 2000 до 2011 година, а и от работата си години преди това, си спомням с горчивина как непрекъснато се намираше някой, недоволен от журналистическите ни писания, да излезе с предложение за закриване на изданието. Чували сме какви ли не заплахи. В ОбС ни искаха всяко тримесечие отчет за финансовото състояние на вестника, въпреки че той не е юридическо лице. Ако с приходите бяхме добре, пак имаше недоволни – обслужвали сме интересите на управляващите, независимо че давахме трибуна на всички политически сили.

Ако сега някой ограничава възможността ви да се изявявате на страниците на „Троянски глас“ и проявява тенденциозност (в което искрено се съмнявам), то стреляйте по главния редактор и си намерете угоден, но не убивайте вестника! Защото на пръсти се броят малките общини като нашата, които могат да се похвалят с общински вестник с близо 54-годишна история.

Нека честно си го кажем: има две опции „Троянски глас“ да излезе от трудното финансово положение – да се подпомогне от общинската фирма или да проси милостиня от големи рекламодатели.

В дългогодишната си практика не си спомням някой кмет на общината, от която и политическа сила да бе избран, да е проявявал арогантността да ни диктува какво да пишем. Изразявали са понякога недоволство след публикуваното, но до толкова.

В същото време някои рекламодатели са заявявали открито, че ако ни дотират, трябва да играем по свирката им. Неслучайно България е на 111-то място в света по свобода на словото. И то основно заради такава зависимост от издатели и донори.

Без да вкарвам читателите в кухнята по правене на вестник ще кажа, че колкото и да не се признава, в искането за закриването на „Троянски глас“ намирисва на политика, както и на финансови интереси. А сега предстоят и избори. Този филм съм го гледала преди много избори.

Нужен ли е „Троянски глас“ – нека читателите сами преценят. Но винаги е по-добре, ако могат да научават истината поне от две различни издания.

Ще завърша отново със статията от „24 часа“. Там в подзаглавието с едър шрифт се казва: „Спрат ли общините да дават пари, местните сайтове, радиостанции и вестници изчезват“. И стига вече с тази мантра, че Общината подпомага само „Троянски глас“. Реклами и обяви се дават и в други издания и това може да се провери.

Секирата сега е във вашите ръце, господа общински съветници. Надявам се, че не искате да останете в историята на Троян като убийците на един над половинвековен вестник и на свободното слово. Знам, че сред вас има много достойни хора, които се ръководят предимно от обществения интерес, а не от дребни политически страсти. 

Магдалена СЪБЧЕВА*

 

Бел. ред.: *Авторката е главен редактор на „Троянски глас“ в периода 2000-2011 г. и журналист, чийто трудов стаж е преминал само и единствено в този вестник.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"