В Деня на храбростта троянци се поклониха пред героизма на предците

Няма семейство от Троян и околията, което да не е изпратило свидни свои близки по фронтовете на войната. Над 270 от тях падат в героичните битки, водени от 34-ти пехотен троянски полк при Дойран, Червената стена, Завоя на Черна, Криволак.

Битки, които разнасят българската бойна слава по света и влизат в учебните програми на най-известните военни академии в света...

С тази препратка към миналото водещата Тереза Георгиева откри тържеството, посветено на Деня на храбростта и празника на Българската армия. То се състоя днес, 6 май, пред мемориала на троянците, загинали във войните за национално обединение. На почетен караул тук, в градинката при Вила „Ванна“, и пред паметника на генерал Владимир Вазов бяха застанали военнослужещи от Военно формирование 24430 и представители на Регионален клуб „34-ти пехотен троянски полк“ на Национално дружество „Традиция“.

За героичните моменти в историята на Българската армия и за подвига на дедите ни говори в празничното си слово и началникът на Военното формирование – полковник Светослав Църовски. На най-големия пролетен празник отдаваме почит на героизма на българския воин и се прекланяме пред неговия подвиг и саможертва в името на свободата и независимостта на нашата родина, каза той и подчерта, че „храбростта няма степени - тя може да бъде само храброст българска. Затова и Отечеството загива само тогава, когато умира в сърцата на своите синове“.

След приветствието на полк. Църовски пред паметниците на загиналите троянци и на ген. Вазов бяха положени венци и цветя на признателност от името на ВФ 24430, Община Троян и Общински съвет – Троян, общинските организации на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, политически партии.

И още една традиция, свързана с празничния 6 май, беше спазена – за пета поредна година по инициатива на кмета на община Троян съвместно с дружество „Военноинвалиди“ и с решение на общинския съвет са отпуснати еднократни помощи на военноинвалиди и военнопострадали. Сега това са Цветомир Стоев, Станка Русанова и Елица Данчева.

   

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"