Нов живот за стари постройки в НУ „Христо Ботев“

Нов живот за стари постройки в НУ „Христо Ботев“ Кметът на Троян Донка Михайлова обяви официалния старт на строителните дейности по проекта

Преустройство по проект за 221 500 лв. ще превърне дървени бараки в модерни училищни кабинети

Днес, 11 май, кметът на община Троян Донка Михайлова, официално даде старт на строителни дейности на обща стойност 221 500 лв. за реконструкция на съществуваща постройка в НУ „Христо Ботев“. Проектът за преустройството е финансиран чрез Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022 г.) на Министерството на образованието и науката. При откриването на строителството кметът подчерта, че Троян отбелязва 120-та годишнина от деня, в който за първи път е прозвучал химнът „Върви народе възродени“, с поредната инвестиция в образованието.

Към момента в училището се обучават 169 ученици от начален образователен етап и поради целодневната организация на учебния процес, в него липсват свободни помещения, в които да се реализират допълнителни дейности. По думите на Мариана Митова – директор на училището, чрез реконструкцията на постройката, която към момента се използва за склад, нов живот ще получи не само съществувалото в близкото минало „Занаятчийско училище“, но и много други занимания, които ще помогнат на малките ученици да развият своите интереси в модерна и достъпна среда.

Настоящата дървена сграда е въведена в експлоатация в началото на 80-те години на миналия век и в момента не е в добро състояние. Като резултат от проекта след няколко месеца НУ „Хр. Ботев“ ще се сдобие с компютърен кабинет, какъвто липсва в момента, както и с помещения за занимания по интереси и за работа с деца със специални образователни потребности. Помещенията ще бъдат оборудвани с 27 лаптопа и два смарт телевизора, с обзавеждане и учебна техника, подходящи за групова и индивидуална работа. Ще бъде осигурено съвременно енергийно ефективно отопление. Предвидено е и изграждането на санитарен възел за лица с намалена подвижност.

Изпълнител на строителните дейности е троянската фирма „Димко 6“ ЕООД, а строителният надзор е поверен на фирма „Кима Консулт“, Пловдив.

Чрез реализирането на проекта ще бъде постигната една първостепенна по важност цел – осигуряване на възможно най-качествени и здравословни условия за обучение на учениците на територията на общината. Това е кауза, за чието осъществяване ръководството на общината ще продължи да работи и занапред, подпомагайки дейността на училищните екипи по всеки възможен начин.

(По информация на Община Троян)

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"