Абитуриентката от СУ „Васил Левски“ – Троян, Мария Свиревска е най-добрият млад сомелиер на България

Мария Свиревска (вдясно) и Валентина Желязова Мария Свиревска (вдясно) и Валентина Желязова Снимка: ФБ/Мария Свиревска

От 13 до 15 май в Интер Експо Център – София, се проведоха състезанията от Национална кулинарна купа България 2021, организирани от Българската асоциация на професионалните готвачи и Министерството на образованието и науката.

Това е надпревара, която дава възможност на българските готвачи и техните млади последователи да покажат своя кулинарен талант, да се борят в динамична обстановка с колеги от цяла България, да усвояват и да предават опит, да се запознаят с новости в кулинарията по време на специализираните презентации. Всички участници получават поле за изява на своите умения.

Състезанията за младежи се проведоха в последния ден, като съгласно регламента участниците в тях трябва да са се класирали сред първите шест на регионалните кръгове. Възпитаничките на СУ „Васил Левски“ – Троян и на преподавателките Иванка Църова и Милена Мартинова - Мария Свиревска и Валентина Желязова, завоюваха това право като взеха сребърни медали на ежегодното регионалното състезание във Враца, на което те бяха единствените представители на област Ловеч.

Представянето на двете троянски момичета е било изключително, информира училищният сайт. Очаровала журито с безупречна техника, отлични маниери, познаване на протокола, позитивизъм и дружелюбност, 12-класничката Мария Свиревска грабна първото място и приза „Най-добър млад сервитьор – сомелиер на България“!

Валентина Желязова се включва в последния момент, след като фаворитът, който трябва да заеме позицията готвач, е възпрепятстван да участва, обясняват от училището и заключават, че за изключително краткото време, което е имала за подготовка, Валя се е представила блестящо.

„Екипът учители, подготвили троянските участници, изказва благодарност на учениците, които отделиха от личното си време за подготовка и ни зарадваха с великолепното си представяне. Благодарим на ръководството на нашето училище, което даде максимум подкрепа по време на подготовката. Благодарим на професионалния сомелиер висока категория Илиян Петракиев (наш ученик и също носител на титлата преди години) за подкрепата и помощта, благодарим на учителката по английски г-жа Габриела Ангелска за помощта при подготовката по английски на нашата златна Мария!“, отбелязват преподавателите, ангажирани с подготовката на двете ученички.

По информация на СУ "Васил Левски" - Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"