Печат на тази страница

Първа среща по проект на програма „Еразъм +“

09 Ное 2021

От 18 до 24 октомври 2021г. четирима ученици и трима преподаватели от СУ „Васил Левски“, Троян, пътуваха до остров Сицилия (Италия) по проект на програма „Еразъм+“ на Европейската комисия. Проектът „Exploring and Enjoying the Natural and Cultural Heritage“ е по ключова дейност 229 - „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”, партньорство за училищен обмен. Партньори на СУ „Васил Левски“ са училища от остров Крит (Гърция), от Италия, Унгария и Чехия. Продължителността му е две години, а финансирането е в размер на 21 480 евро.

Координатори на проекта за училището са Цветлина Митева (учител по български език и литература) и Поля Минкова (учител по английски език), които работят в екип с Мария Кинова (учител по английски език).

Домакин на срещата в Сицилия беше „Istituto Istruzione Superiore Liceo Medi” в град Барчелона Поцо ди Готто. Срещата между партньорските училища изпълни изцяло целта си - да се представи и да се създаде уважение у участниците към историческото, природното и културното наследство на всяка една страна. Учениците работиха в екип, участваха в експериментални ателиета, представиха презентациите си, обсъдиха приликите и разликите между държавите. Бяха посрещнати и в кметството на града. В рамките на визитата имаше организирани посещения на значими за сицилианската култура обекти като Античния театър на гр. Таормина, останките от древния град Тиндари, нормандския замък от 13. век в град Милацо, гр. Месина (трети по големина град на острова).

Срещата засили чувството за европейско гражданство у участниците в нея, разви усещането им за културна идентичност. Постигната беше една от главните цели на проекта - да се създадат положителни и отговорни нагласи и поведение у учениците към националното наследство. Едновременно с това те усъвършенстваха някои свои ключови умения на 21. век: умения за работа в екип, умения за учене, комуникационни умения на английски език, критическо мислене, емоционална интелигентност, креативност.

Мобилността на учениците в Сицилия отвори светогледа им за Италия, за нейната култура, за системата на обучение в училищата там, за различния начин на живот. Тя ги мотивира да изучават различни чужди езици – езиците на партньорите по проекта, за да разширят кръгозора и приятелствата си.

Проектът „Exploring and Enjoying the Natural and Cultural Heritage“ e поредната инициатива, чрез която екипът прилага модерни образователни практики, за да направи обучението по-малко формално и по-интригуващо. Чрез проектите по програма „Еразъм+“ се надграждат знанията в училище и се изграждат у учениците стремеж към инициативност, самоусъвършенстване и креативност.

Цветлина МИТЕВА, Поля МИНКОВА, координатори на проекта

 

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия