Печат на тази страница

Затварят училищата само в краен случай

22 Ян 2022
Кметът на Троян Донка Михайлова (вляво) и заместникът й Розалина Русенова запознаха журналистите с ковид обстановката на територията на общината, в училищата и детските градини. Кметът на Троян Донка Михайлова (вляво) и заместникът й Розалина Русенова запознаха журналистите с ковид обстановката на територията на общината, в училищата и детските градини.

Съгласно новия Националeн оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, представен от министър-председателя Кирил Петков и министъра на образованието – акад. Николай Денков, има промяна в мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Новите моменти предвиждат затваряне на училищата само в краен случай, като за детските градини няма да се допуска затваряне.

Динамично развиващата се ситуация в училищата в община Троян беше представена вчера пред журналисти от ресорния заместник-кмет Розалина Русенова: „Положителните случаи сред учениците след тестването в понеделник бяха 4, а карантинираните паралелки - 2. Към днешна дата (21 януари) заболелите от COVID-19 ученици са 29 (1,2%), а карантинираните – 86 (3,5%). Положителните случаи сред педагогическия и непедагогическия персонал също бележат покачване, независимо че броят на ваксинираните в училищната общност също расте. Заболелите учители от 7 (2,5%) в началото на седмицата нарастват на 16 в края ѝ (5,7%)“.

Някои от директорите на училища са изразили тревога, че големият брой болни и карантинирани лица от педагогическия персонал изисква осигуряване на заместници, което става все по-трудно с увеличаването на броя на отсъстващите преподаватели, но считат, че ситуацията не е драматична и ще могат да завършат присъствено първия учебен срок.

Въпреки динамичната ситуация класните работи навсякъде са проведени, в повечето училища още през месец декември. Учениците имат необходимия брой оценки, което позволява успешното приключване на първия учебен срок. Към момента имаше подадени две молби за удължаване на срока по здравословни причини. Директорите на училищата са създали организация за провеждане на общинските кръгове на олимпиадите през месец януари, като са се съобразили с изискването да няма смесване на деца от различни класове в една стая.

Ситуацията в детските градини също е относително спокойна, като има заболели от COVID-19 три деца (0,4%) и една група е карантинирана. Повечето от децата, които се карантинират, е поради контакт със заболял член от семейството. Заболелите служители в детските градини са 11, като 4 от тях са учители, а карантинираните поради контакт са трима.

Образователният процес в детските градини протича нормално. Директорите са организирали прилагането на всички противоепидемични мерки, насочени към ограничаване разпространението на епидемията. За отсъстващите служители се осигурява заместване.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)