Троян сведе чело пред загиналите за България

На 6 май - деня, отреден за прослава на Свети Георги Победоносец и на храбрите български воини, троянци пак се събраха пред паметника на загиналите за обединението на България свои предци. На почетен караул пред мемориала, издигнат през 1938 г. с доброволни дарения от гражданите, и пред паметника на генерал Владимир Вазов, дарен от професор Иван Гаврилов, застанаха военнослужещи от Военно формирование 24430 и представители на Регионалния клон на Дружество „Традиция“.

В приветствието си към присъстващите на празника началникът на ВФ 24430 - полковник Светослав Църовски, отбеляза, че „ако днес по нашите площади звучат празнични химни, то някъде отеква екотът на оръжия. Нека това недвусмислено ни припомни, че мъдър е онзи, който се учи не само от своите, а и от грешките на другите“. Полк. Църовски припомни още, че „под нашите бойни знамена винаги са заставали просветени българи, храбри воини, водачи и вдъхновители на нацията в трудни за България моменти“ и пожела на военнослужещите с решителност, чест и гордост да служат на Отечеството под щита на Свети Георги Победоносец“.

По случай празника за шеста поредна година по инициатива на кмета на Троян, съвместно с дружество „Военноинвалиди“ и с решение на Общински съвет – Троян, бяха отпуснати еднократни помощи на военноинвалиди и военнопострадали. Тази година това са Генади Петков, Тодор Петков и Веска Найденова.

Тържеството за Гергьовден, състояло се в градинката при Вила „Ванна“, завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметниците на загиналите троянски воини и на генерал Владимир Вазов от името на ВФ 24430, Община Троян и Общински съвет – Троян, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, неправителствени организации, политически партии, училища.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"