Паметникът на ген. Владимир Вазов в Троян ще бъде вписан в областния регистър

Паметникът на ген. Владимир Вазов в Троян. Паметникът на ген. Владимир Вазов в Троян. Снимка: ТГ, архив

Седем военни паметника ще бъдат вписани в областния регистър, реши на заседание областната комисия „Военни паметници“. Предложения за вписване са направени от Община Априлци – за паметник в кв. Ново село и за паметна плоча в с. Скандалото, от Община Летница – за два паметника – в с. Горско Сливово и с. Крушуна, от Община Ловеч – за паметник в с. Йоглав, от Община Луковит – в с. Ъглен, община Тетевен – за паметник на генерал Владимир Вазов в с. Рибарица, и пак на ген. Вазов - от Община Троян, и от Община Угърчин за паметник в с. Орляне.

Актуализирането на регистъра се налага, тъй като има паметници, останали нерегистрирани, обясни Радослав Симеонов, главен експерт „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната. Той посочи, че предстои създаването на национален регистър в електронен формат, който ще бъде публичен - в специален портал на информационния център на Министерството на отбраната, и ще е и своеобразен справочник за хората, които практикуват военноисторически туризъм. С националния регистър ще стане ясно колко точно са военните паметници в България.

Според експерта от военното министерство оказва се, че има общини, които не желаят да се съобразяват с изискванията за картотекирането на военните паметници, и предложи при актуализиране на правилата за работата на областната комисия да се помисли и за административни наказания. Към това се присъедини и зам.-областният управител Росен Веселинов, който председателстваше заседанието, според когото трябва да има санкции за общините, които не са свършили работата по навременното регистриране на военните паметници. Решено бе правилата да бъдат актуализирани на следващото заседание на комисията след получаване на предложения от членовете й.

До момента в областния регистър са включени 73 военни паметника и паметни плочи.

На снимките в галерията:

Паметникът на ген. Владимир Вазов в Троян.

Главният експерт „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната - Радослав Симеонов, и зам.-областният управител Росен Веселинов, председателствал заседанието.

Заседанието на областната комисия "Военни паметници".

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"