Празникът на духовността отново събра троянци

На 24 май в Троян един площад никога не стига, за да побере всички хора, които чрез присъствието си на градското тържество искат да заявят своята почит към най-безспорния, вечно млад и винаги красив, български празник – празникът на буквите, на словото и знанието.

И тази година деца, ученици, учители, деятели на културата, изкуствата и спорта се включиха в многолюдно празнично шествие, което премина по главната троянска улица начело с иконата на Светите братя, носена от възпитаници на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На площад „Възраждане“ пъстрото шествие се сля с още десетки троянци и гости на града.

Сред официалните лица на тържеството бяха кметът на община Троян Донка Михайлова, народният представител Вяра Емилова, заместник-областният управител на Ловеч - Росен Веселинов, председателят на Общински съвет – Троян, инж. Петко Пенков, общински съветници, ръководството на община Троян.

С празничен поздрав по случай 24 май към гражданите се обърна Донка Михайлова. „Днес празнуваме духа български, който във вековете е съхранил нашата нация. Но празнуваме и надеждата си, че образованието, културата и духът ще направят България едно по-добро място за живот“, подчерта в словото си кметът Михайлова. След това тя връчи наградата на Община Троян за постигнати резултати в областта на образованието. Неин носител тази година е директорът на НУ „Христо Ботев“ Мариана Митова.

„За мен е изключителна чест да бъда тук, за да получа тази награда. Зад нея стоят много хора – това е целият прекрасен, амбициозен екип на Начално училище „Христо Ботев“; това са учениците и родителите на училището“, каза Митова при получаването на наградата и благодари на общинското ръководство за оказаното й доверие.

Специален поздрав към носителката на почетното отличие и нейните предшественици през годините, към всички учители и пазители на културата и духовността, беше песента „С усмивка се ражда доброто“, изпълнена за първи път на живо от осем талантливи солисти на Студия „Гласове“ при НЧ „Наука-1870 г.“ с художествен ръководител Мариета Жекова. Песента (по музика на композитора Ивайло Терзиев, текст - на поетесата Мария Маринова, и аранжимент – на Руслан Карагьозов) регистрира първото троянско присъствие на конкурса за нова авторска песен „Детска мелодия на годината“.

Тържеството за 24 май в Троян завърши с изпълнение на децата от Фолклорна формация „Траяна“ с хореограф Радослав Бачевски и пожелание към присъстващите на празника „да отнесат от този ден вярата в невидимата сила на буквите и словото, на вечното човешко търсене; вярата, че народът може отново да се възроди, само ако го води духовността“.

На снимките в галерията:

В празничното шествие се включиха и официалните лица на празника в Троян.

Донка Михайлова връчи на Мариана Митова годишната награда за постижения в областта на образованието.

На 24 май един площад в Троян никога не стига…

„Великолепната Осморка“ на Студия „Гласове“.

Поздравът на малките танцьори от Фолклорна формация „Траяна“.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"