Печат на тази страница

В Троянския манастир стотици поклонници отправиха молитви към Богородица

15 Авг 2022

И тази година храмовият празник на Троянския манастир „Успение Богородично“, 15 август, привлече в светата обител стотици поклонници от страната и чужбина. Повечето от тях бяха дошли тук, за да измолят застъпничеството на Божията майка пред небесата за себе си и семействата си, да се докоснат до чудотворния й образ с вярата, че най-съкровените им молитви ще бъдат чути.

„Чистотата и светостта на Пресвета Богородица ще остават винаги образец за всеки, който чисто търси пътя към Бога и Неговото вечно спасение… Затова и към нея всякога ще се отправят молитви и моления, защото тя остава завинаги посредница между Бога и целия човешки род и нейното молитвено ходатайство е по-силно от всяко друго“. Тези думи прозвучаха в празничното обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, прочетено от  Величкия епископ Сионий в края на отслужената от него празнична архиерейска света литургия.

Игуменът на Троянския манастир води и литията с чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“ от храма до параклиса, издигнат на мястото, където тя е извършила първото си чудо преди повече от 400 години.

"Стоейки пред благодатната и чудотворна икона на Света Богородица Троеручица, първо, трябва да си пожелаем мир и единомислие между човеците. Трябва да се помолим за мир, за благоденствие на всички народи, така необходимият мир да просим от пречистата Богородица. Да го изпрати на всички нас, разбира се, да й благодарим за всички грижи, за всички молитви, за небесното покровителство на човеците и да се обърнем към пречистата Света Богородица с думите: "Радвай се, благодатна, Господ е с тебе! Господ е с тебе, пречиста! Бъди молитвен застъпник и покров на всички нас. Амин!", бе посланието, с което епископ Сионий се обърна към поклонниците в Троянската света обител.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)