РСПБЗН – Троян, апелира за повишено внимание по време на студентските празненства за 8 декември

За безопасното протичане на Студентския празник – 8 декември, управителите и собствениците на обекти, в които са предвидени празненства (хотели, къщи за гости, както и други туристически обекти - вили, хижи и др.), е необходимо да проверят изправността на отоплителните инсталации, електрическите уреди, пожароизвестителните и пожарните кранове, както и пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари.

Апелираме към студентите и другите гости на тези обекти да се запознаят със схемите за евакуация в обектите, основните и резервните пътища и изходи за евакуация и местонахождението на пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожар.

- При влизане в непозната сграда се огледайте за разположението на изходите, наличието на пожарогасители – те могат да бъдат вашето спасение!

- При пожар незабавно напуснете сградата, като използвате стълбищната клетка или външни стабилни стълби. Следвайте евакуационните знаци!

- При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка. Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте (така пламъкът ще се разпространи), а спрете и съблечете горящата дреха!

- При невъзможност да напуснете сградата опитайте да излезете на балкона, като затваряте вратите след себе си! Сигнализирайте за мястото, където се намирате. Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи,

обливайте се с вода, за да не прегрее организмът ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи!

- Тези, които ще празнуват във вили и сгради, необитавани дълго време, трябва да се убедят в изправността на електрическата инсталация и отоплителните уреди, както и на коминските тела!

- Безразборното използване на пиротехнически средства може да доведе до възникване на пожари, а самоделните устройства могат да застрашат здравето на присъстващите на празненството!

Не се поддавайте на паниката!

Телефон за спешни нужди: 112

Дежурен телефон на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) - Троян: 068668642

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"