Донка Михайлова участва в среща на върха на кметовете от мрежата B40

Кметът Донка Михайлова представя Троян пред участниците във форума. Кметът Донка Михайлова представя Троян пред участниците във форума.

Троян бе един от десетте български града, представени на срещата на върха на кметовете от мрежата В40, която се проведе от 22 до 24 януари в гръцката столица Атина.

Това съобщиха от Община Троян, откъдето припомнят, че по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу през 2021 г. беше създадена Мрежата на балканските градове В40. Целта на организацията е да създаде условия за обмяна на опит, добри практики, а при нужда и за взаимопомощ между градовете. Всеки град член е равноправен играч в организацията, без значение на каква площ се простира и какъв е броят на жителите му.

По време на форума председателството на организацията В40 беше официално поето от кмета на Атина Костас Бакоянис. Кметовете на 73 балкански града от 10 държави се включиха в срещата на високо ниво, като всеки от тях имаше възможност да представи града си и да сподели своята визия за възможността за сътрудничество в рамките на международната организация. 

Кметът Донка Михайлова представи Троян и ценностите на троянците – уважение към традициите, обич към планината и предприемчивост. Тя подчерта, че градовете членки в В40 доказват, че когато са заедно, могат да бъдат силни и да успяват. Троянският кмет използва метафората, че местната власт стои най-високо, защото е най-близо до хората. Михайлова пожела на кметовете да са истински ефективни партньори помежду си и сътрудничеството в мрежата В40 да е общият отговор на геополитическите проблеми в момент на световни кризи. Тя изрази готовност за споделяне на опита на Троян с общинските оранжерии за отглеждане на биологично чисти плодове и зеленчуци и изхранването на децата в детските градини с плодове и зеленчуци с био качество, както и опита ни с други екологични решения, включително санирането на сгради.

През 2023 година комуникацията между балканските градове ще продължи с акценти върху дейността на работните групи за подкрепа на местната икономика, туризъм, култура, демокрация и дигитална трансформация.

На снимките в галерията:

Кметът Донка Михайлова представя Троян.

Основната част от кметовете, участващи в срещата.

Българските кметове с кмета домакин.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"