Троянци си дадоха прошка и завъртяха уруглювиците, за да изгонят злото

Обичаният от троянци празник на прошката - Сирни Заговезни, бе зачетен и тази година. В неделя, 26 февруари, той започна с традиционното празнично шествие, водено от българския трибагреник и Представителния общински младежки духов оркестър. Преди да се отправят към поляната при блок „Капинчо“ в града участниците в дефилето гостуваха на кмета на Троян. В кабинета си Донка Михайлова ги почерпи с домашна баница, приготвена от нея по стара семейна рецепта, и чаша вино.  

Когато шествието пристигна на поляната, там вече го очакваха базар с щандове на Хлебозавода и на Института по планинско животновъдство и земеделие, курбан, приготвен от Иван Макариев, две клади, стъкнати от ОП „Комунални услуги“ и сцена с водещата на празничната програма Вихра Петрова.

Старт на тържеството дадоха градоначалникът Донка Михайлова и председателят на Народно читалище „Наука-1870 г.“ – Троян, д-р Виолета Койновска, които запалиха огъня и с помощта на деца завъртяха първите уруглювици.

След това кметът се обърна към събралото се множество: „Искам прошка от всички вас! Прошка за стореното и нестореното; прошка за това, което сте очаквали, но не се е случило точно по този начин. Вярвам, че заедно, с повече енергия, с повече доброта ще работим за това Троян да става едно все по-добро място за живеене. Нека завъртим по стара троянска традиция уруглювиците и да погледнем с надежда и оптимизъм към предстоящия най-голям християнски празник, към който ни води Сирни Заговезни – Великден, и към настъпващата пролет“.

После на сцената се качиха самодейци от читалищния театър, които представиха възстановка на обичаите „искане на прошка“ и „амкане“. Последваха изпълнения на читалищни състави, които се редуваха със забавни игри и конкурси. Гост на троянския празник бяха обичаната певица Боряна Карпузова и оркестър „Щуро маке“.

 

 

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"