ОУ "Иван Хаджийски" отбеляза Международния ден на математиката

Учениците от 1. и 2. клас на ОУ „Иван Хаджийски“ в Троян отбелязаха Международния ден на математиката с интересни активности, организирани от класните им ръководители г-жа Бонка Минкова и г-жа Миглена Апостолова.

Денят започна с математическа гимнастика. Броиха и се веселиха. Потанцуваха и зумба. С такова весело начало на учебните часове учениците се мотивираха за работа. В часовете по математика учителките поставиха задача на децата да сглобяват математически пъзели, съобразени с познавателното равнище на всеки един от тях. Пъстрите пъзели с интересни картинки бързо събудиха интереса на първокласниците и второкласниците. Те сами пожелаха да се опитат да подредят и пъзелите на съучениците си.

Кулминацията на своеобразния математически празник беше играта „Търсачи на съкровища“. Учениците получиха карта на училището и околността, инструкции и правила на играта и насоки за намиране на първата следа по пътя към съкровището. За да намерят скритото съкровище, учениците трябваше да решават математически задачи. Това им помагаше да се придвижват по трасето. Неусетно търсачите изминаха разстоянието от училището до лесопарк „Турлата“, като решиха 10 загадки. Справяйки се с предизвикателствата, те упражниха знанията си не само по математика, а и по български език, родинознание, музика и физическо възпитание. Удоволствието от играта се състоеше в търсенето, а не в самото намиране на съкровището. Това си пролича от реакциите на децата, които гордо се снимаха с него, но забравиха да надникнат какво всъщност е то. Когато все пак получиха своя дял от съкровището, се зарадваха колко е „сладко“ да бъдеш „търсач на съкровища“.

„Работата с ученици от уязвими групи и голям процент ученици със специални образователни потребности изисква те да бъдат въвлечени в образователния процес чрез интерактивни и нетрадиционни методи на обучение. Учениците с различно познавателно равнище не трябва да се чувстват изолирани, а да се скъсява дистанцията между тях и напредналите. Те заедно да „учат чрез действие“ по свои вътрешни подбуди“, коментира г-жа Ралица Бенчева, директор на ОУ „Иван Хаджийски“.

Източник: ОУ "Иван Хаджийски" - Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"