Троян се преклони пред Ботев и загиналите за България

Утихнал и смирен под воя на сирените, на 2 юни Троян отдаде почит на Христо Ботев и героите, паднали за свободата и независимостта на България. За града в сърцето на Балкана символ на тази почит е Димитър Икономов-Димитриката – един от осмината троянци в Ботевата чета, пред чийто паметник на площад „Възраждане“ признателните поколения всяка година поднасят венци и цветя.  

За троянското участие в „българския път към Голгота“ – 120-те километра от Козлодуй до Околчица, разказа уредникът в Музея на занаятите Даниела Банкова. „Казват, че Отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. И затова имаме този свой ден – ден на преклонение и гордост, ден на себеизпитване, на обръщане с лице към България“, каза тя и припомни щрихи от нелекия житейски път на Димитриката – участник в първата легия на Раковски, член на щаба на Ботевата чета, автор на плана за завземане на парахода „Радецки“, пленен от черкези и башибозук, осъден на смърт, но дочакал свободата в заточение. После е народен представител в Учредителното събрание във Велико Търново и член на административното управление на Троян в първите години след освобождението. По негова молба руското ръководство в Търново отпуска помощ от 3000 франка за възстановяване на опожарената от турците троянска църква „Света Петка“.

Заедно с Димитър Икономов-Димитриката – „стражата на нашата местна съвест“, историчката припомни имената и на останалите Ботеви четници от Троян и Троянско: Васил Стоянов, Георги Серяков, Петко Мачев, Христо Гадевски, Васил Георгиев-Троенчето, Христо Йосков, Пенчо Ралински.

Даниела Банкова завърши вълнуващото си слово, приканвайки троянци: „Нека и днес, коленичейки, бъдем по-близо до земята, родила и приела в себе си хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях, защото вярваме, че „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.“

Венци и цветя пред паметника на Димитър Икономов-Димитриката бяха положени от името на Община Троян и Общински съвет – Троян, ПП ГЕРБ, ПП „Продължаваме промяната“, РУ на МВР – Троян, Музей на занаятите, НЧ „Наука-1870 г.“ и ОУ „Иван Хаджийски“.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"