Троянци срещу насилието над жени: Нито една повече!

Троянци срещу насилието над жени: Нито една повече! Снимка: Kams Photography/Камелия БРАИЛСКА

Троян се присъедини към националния протест срещу насилието над жени, състоял се на 31 юли в десетки градове на страната под мотото „Нито една повече“. Проявата беше гневна реакция на случая с 18-годишна Дебора от Стара Загора - заплашвана и обезобразена с макетно ножче от 26-годишния й приятел. След деянието той е на свобода срещу парична гаранция, а тя – в болницата с 400 шева по тялото, обръсната глава и счупен нос.

В Троян протестът бе организиран от 20-годишната Виктория Димитрова, самата тя свидетел и жертва на домашно насилие в детството си. „Организирах протеста с идеята да има правосъдие и такива хора – като този човек, да се наказват. Да има моментална реакция за нуждаещите се жени. Те са много, но мълчат от страх, защото знаят, че отиват, сигнализират отговорните институции и се прибират при същия този човек, който не получава никакво наказание и тормозът продължава“, каза Виктория пред ТГ.

„Аз живях много години в такова насилие – не физическо, за щастие, но психическо и то много голямо. Това се отразяваше и на мен – задушавах се, ходех на лекари, самата аз проявявах агресия, защото това виждах. Искам все по-малко жени и деца да живеят в такава среда, с такива хора. Но решението на проблема не може да дойде само от гражданите, трябва и намесата на държавата. Според мен трябва да има повече институции, където жена, която има проблем, да може да отиде, да остане там, да има охрана и да знае, че е спасена и на сигурно място. Да знае, че е защитена, а този, който я е наранил ще си получи заслуженото“, каза още Виктория Димитрова.

Съдействие при осъществяване на инициативата тя е получила от своята майка и от приятелка, а в проявата на централния площад в Троян се включиха десетки граждани, предимно жени, издигнали плакати с надписи: „Не на насилието“, „Аз не искам да съм жертва“, „Искаме спокойно утре за децата си“, „България, събуди се!“.

На снимките в галерията: Моменти от протеста и организаторът на проявата Виктория Димитрова.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"