Троян отбеляза 138 години от Съединението

С полагане на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов на 6 септември в Троян бяха отбелязани 138 години от Съединението на България.

Венета Илиева – уредник в Музея на занаятите, припомни моменти от този най-дързък и горд акт в новата история на държавата ни, чрез който е постигнат първият етап от националното ни обединение и ревизия на Берлинския договор, разделил България на Княжество България и Източна Румелия. Акт, накарал предшествениците ни да загърбят разногласия и политически пристрастия в името на националната цел – териториална и държавна цялост на отечеството ни.

„Днес отбелязваме с гордост важна стъпка от сбъдването на националния идеал на поколения българи, празнуваме едно от най-значимите събития в историята ни. Шести септември е празник на всички, за които националното единение и разбирателството са ценност. Това е и ден, в който изразяваме уважението си към предците, показали политическа зрялост във важни за страната ни исторически периоди. Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е доказателство, че можем да следваме мечтите си за по-добър живот. И можем да успяваме“, отбеляза кметът на Троян Донка Михайлова по повод празника.

Пред паметника на Захари Стоянов – главния организатор на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, бяха положени венци и цветя от името на Община Троян и Общински съвет - Троян, културни и образователни институции, политически партии и граждани.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"