Обръщение на групата общински съветници на БСП към гражданите на община Троян

Уважаеми съграждани, поводът да се обърнем към Вас са лъжите, тиражирани от ГЕРБ - Троян, относно отговорността на групи общински съветници при гласуване на наемите на общински имоти за 2024 г. Със свое предложение на декемврийската сесия на Общински съвет – Троян, кметът на общината предложи намаление наполовина на предвиденото в договорите за наем ежегодно увеличение с ръста на минималната работна заплата (за 2024 г. - 19,61%). Предложението бе ръстът да е 10%. Тази глътка въздух за наемателите е в посока подкрепа на гражданите на общината ни, която вече бе изразена в намерението да не бъдат увеличавани данъци и такси за 2024 г. След объркани дискусии, демонстрации на непознаване на Закона за общинската собственост и на местната нормативна уредба, сглобката ГЕРБ-ВМРО отхвърли предложението на кмета, след което от 1.01.2024 г. наемателите ще плащат наемите си с увеличение от 19,61%. Вместо да се извинят за неадекватното си управленско поведение, колегите от ГЕРБ-ВМРО започнаха с безадресни обвинения. Гражданите могат да проследят дискусията и гласуването на сайта на Общински съвет и сами да установят истината -  https://www.troyan.bg/bg/sesii-na-obshtinski-savet/zasedanie-4-na-obs-troyan-21122023-g .

Обръщението ни е повод да изразим премълчаваната от нас вече два месеца тревога от поведението на партиите ГЕРБ и ВМРО в Общинския съвет. Очевидно е, че ГЕРБ трудно преглъщат рекордната за страната изборна загуба – 62,37% по-нисък резултат на кандидата им за кмет от кандидата на БСП и над 5% по-малко доверие към представителите им в Общинския съвет в сравнение с подкрепата в общината за партията им в последните парламентарни избори. Тази изборна загуба те решиха да компенсират с подмяна на вота, като излъчат свой председател на Общинския съвет и формират поведение, което пречи на избрания с голямо доверие кмет да работи за общината ни. Широко коментиран в общината ни е начинът, по който председателят на Общинския съвет Петко Пенков получи подкрепата за нов мандат, „мотивирайки“ общински съветници да гласуват за него. Странно е как ВМРО, което шумно прогласи в предизборната кампания подкрепа за Донка Михайлова, веднага след изборите, без всякакво обяснение, се присламчи към ГЕРБ. Като награда ВМРО получи подкрепа, уличеният в тежки нарушения Румен Райков, да представлява Община Троян в Областния съвет за развитие. Така г-н Райков вече ще представлява всеки един от нас. Последваха процедурни хитрини, които възпрепятстваха изработването на нов Правилник на Общинския съвет, в който да бъдат прецизирани задълженията на председателя. Странно беше предложението на г-н Пенков да бъде избран и негов заместник от ГЕРБ, заедно с такъв от БСП, предложение, което той се наложи неловко да изтегли. Г-н Пенков почти се самоопредели за представител на Общински съвет в Националното сдружение на общините, в което за целия предшестващ мандат той не направи абсолютно нищо за общината ни и за общините в страната. Предложението представителите на Общината, включително и кметът, да се отчитат пред Общинския съвет за дейността си се подмина с мълчание.

Основна отговорност на председателя на Общинския съвет е да работи за развитието на общината ни. 

Време е колегите от ГЕРБ да преглътнат изборната си загуба и да започнат да работят за Троян и селата. Ако не са в състояние да го направят – поне да не пречат. Пред община Троян стоят важни предизвикателства за 2024 г., а те изискват единодействие и общи усилия за развитието ѝ. Избрани сме за това. А нашите съграждани ни оценяват по свършеното.

От групата на общинските съветници на БСП - Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"