Факелно шествие в памет на Апостола

Гражданите на Троян отбелязаха 151 години от гибелта на Васил Левски като поставиха началото на нова традиция. На 18 февруари вечерта факелно шествие измина пътя между две троянски светини – мястото на някогашния хан на Васил Спасов, където на 8 октомври 1871 г. Левски основава местния революционен комитет, и читалището, създадено по негова идея. Тук, пред читалището, вече се издига и паметник на Апостола, изграден миналата година по волята и с усилията на граждани, институции и организации.

„Днес ние създаваме традиция - традицията да пренасяме огъня от миналото към настоящето, но и да го предадем на поколенията след нас, защото този огън, вярвам, всеки българин и всеки троянец ще продължи да носи в сърцето си с любов и признание към Левски“, каза кметът на Троян Донка Михайлова в емоционално обръщение към съгражданите си.

Васил Левски – „единственият български герой, който с времето става все по-свят и все по-скъп на сърцата ни и точно за това трудно намираме думите. Намираме трудно и отговор на въпросите, свързани с това дали сбъднахме мечтите на Левски, дали създадохме чистата и святата република, дали днес сме равни с другите европейски народи, колко от управниците ни записват в тефтерчето на своя морал онзи въпрос, на който все нямаме отговор: „Народе????“, продължи развълнувано Михайлова.

За Апостола като символ на единението на българите говори председателят на Общински комитет „Васил Левски“ – Троян, адв. Венелин Ангелов. След кратко слово той връчи годишната награда на комитета „за принос в изследването на делото на Васил Левски и за дейност, съчетана с неговите идеи“ на художника и общественик Иван Хаджийски – човекът, който през годините може би най-много е помогнал на комитета и който е свързан много тясно с идея за изграждане на паметник на Апостола „и още от 2005 година до финалното му завършване той винаги беше с нас“, подчерта адв. Ангелов, връчвайки наградата и дарителска грамота на Хаджийски.

„За мен е чест, че съм част от екипа на съграждани ентусиасти, които доведоха идеята до този резултат, който виждаме. За мен е чест, че съм ваш съгражданин и ви благодаря за доверието“, каза в отговор известният български творец.

След акта на награждаването последва церемония по полагане на венци и цветя от името на местни и национални учреждения, културни и образователни институции, политически структури, граждани. Възпоменателното събитие завърши с минута мълчание и падане на колене в знак на обич и преклонение пред най-свидния син на България, пред духовната му извисеност и саможертва.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"