Донка Михайлова в дискусия за инициативата „Нов европейски Баухаус“

Снимка: Фейсбук/Мария Габриел Снимка: Фейсбук/Мария Габриел

Участието на младите хора е ключово за успеха на инициативата на Европейската комисия „Нов европейски Баухаус“, която обединява изкуство, наука и технологии. Това посочи еврокомисарят Мария Габриел на дискусия, посветена на възможностите, които дава инициативата: „В рамките на програмата „Хоризонт Европа“ ще обявим през есента първите покани за пилотни проекти „Баухаус“ на стойност 25 милиона евро. Целта е да имаме най-малко пет проекта демонстратори в Европа. Те следва да демонстрират най-добрите идеи за справяне с предизвикателствата на местно равнище, защо не единият от тези пет пилотни проекта да не е в България, имаме потенциала, имаме знанията, можем да го направим, ако работим заедно“.

В дискусията като зам.-председател на УС на Националното сдружение на общините в РБ (НСОРБ) участва и кметът на Троян Донка Михайлова. „С внимание се отнесоха участниците (министъра на културата проф. Минеков, еврокомисарите Габриел и Ферейра, председателката на комисията по култура и образование в ЕП Верхайен, хора на културата, архитектурата, държавното управление) към предложението на НСОРБ, което внесох, за изработване на програмен документ и национален фонд за обезпечаване на инициативата и към темите, които поставих. Сред тях са: можем ли да дадем нов живот на старите сгради; къде следва да бъде границата между функционалността и естетиката в градската среда; къде е баланса между естетика, устойчивост и финансово обезпечаване“, сподели Михайлова във фейсбук.

Организатор на конференцията е Министерството на културата, което очаква събитието да повиши информираността за „Нов европейски Баухаус“ и в инициативата, която насърчава прилагането на новаторски решения в цяла Европа, да се включат повече български представители.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"