Двама троянци с награди за Международния ден на младежта

За днешния Международен ден на младежта  областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев награди осем ученици, отличили се през годината с активна работа при реализиране на младежки инициативи и социално значими каузи или постигнали резултати в различни национални и международни състезания. Те са номинирани от общините.

Младите хора са Василенка Тепавичарова и Йохан Георгиев от Тетевен, Мария Ковачева и Емил Георгиев от Троян, Десислава Димитрова и Константин Василев от Ловеч и Константин Борисов и Алекси Иванов от Луковит.

12 август се чества по целия свят като Международен ден на младежта с решение на Общото събрание на ООН през 1999 г. В България денят се отбелязва за първи път официално през 2007 година.

Международният ден на младежта дава възможност да се обърне внимание на потенциала на младите хора, да се отбележат техните постижения и да се планират начини за по-доброто им включване в развитието на обществото. Денят предоставя възможност за интегриране на младежите в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

На този ден различни институции, организации и администрации организират събития с участието и в полза на младежите: свободен достъп до театри, музеи, спортни съоръжения, хепънинги и концерти. Предвид пандемичната ситуация у нас областният управител реши, за да се избегне струпването на много хора на едно място, да заяви уважението си към младежите като отличи най-активните от тях. Осемте младежи ще получат наградите си следващата седмица.

КОИ СА ОТЛИЧЕНИТЕ МЛАДИ ХОРА?

Василенка Тепавичарова – ученичка в 12. клас на НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен, за учебната 2020/2021 г. Активна участничка в извънкласните дейности на училището, в инициативи на Община Тетевен и акции на БМЧК - Тетевен. Асистентка на знаменосната група в гимназията. Креативна и творческа личност, инициативна. Подпомага и подкрепя новопостъпили ученици като наставник.

Йохан Георгиев – ученик в 9. клас на СУ „Георги Бенковски“ – Тетевен, и председател на Ученическия съвет към училището. Със завиден организационен талант и отношение към нормативната база в системата на предучилищното и училищното образование и към целия обществен живот. Основен организатор на училищните инициативи. Доброволец и зам.-председател на БМЧК – Тетевен. Носител на плакета на СУ „Георги Бенковски“ – „Ученик на годината – 2021 г.“.

Мария Ковачеваученичка от 12. клас на СУ „Св. Кл. Охридски“ – Троян, през учебната 2020/2021 г. Член на управителния съвет на Общински младежки съвет – Троян. Притежава лидерски умения и необходимите качества и навици за работа в екип, с иновативно мислене и оригинални идеи. Доброволец на благотворителните инициативи „Коледен базар“ и кампанията „Дари на непознат“. Активен участник в клуб „Дебати“. Ангажирана с каузата за опазване на околната среда и екологосъобразния живот.

Емил Георгиевученик в 12. клас на СУ „Св. Кл. Охридски“ – Троян, през учебната 2020/2021 г. Като доброволец в инициативата „Дари на непознат“ не само организира на училищно ниво събирането на средства за хранителни продукти за нуждаещи се възрастни и самотни хора, но се и ангажира лично с доставянето на даренията на адрес. За обществената си дейност е награден по решение на Педагогическия съвет на училището с наградата на дарителя проф. Иван Гаврилов „Чест и достойнство“.

Десислава Димитрова – ученичка в 12. клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, възпитаник на школата по изобразително изкуство арт клуб „Гея“ при ЦПЛР-ОДК – Ловеч. С много награди и отличия от национални и международни конкурси. Сред номинираните е от Фондация „Димитър Бербатов“ – „Успешните деца на България“, Клуб 2018 и Клуб 2019. Лауреат на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ (2018 г. и 2019 г.) за постигнати особени успехи в областта на изобразителното изкуство. Три поредни години е стипендиант на МОН за даровити деца. През последната година активно участва в младежки проекти по международната програма на Европейския съюз „Еразъм +“ за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа и Европейския корпус за солидарност.

Константин Василев – ученик в 11. клас на ППМГ – Ловеч. Състезател на ССК „Стратеш Атлетик“ – Ловеч, и КБС „Аякс“ – Троян, в спортовете лека атлетика и биатлон. Има спечелени 45 медала от държавни първенства по лека атлетика, биатлон, ски бягане и ориентиране. Национален състезател по лека атлетика и биатлон. През 2021 г. се класира на 17-о място в спринтовата дистанция на световното първенство по биатлон за юноши в Австрия. Класира се два пъти на второ място в държавното първенство по биатлон за юноши старша възраст. Спечелил националните шампионати по лека атлетика за юноши старша възраст в дисциплините планинско бягане и 3000 метра с препятствия.

Константин Борисов – ученик в 12. клас на СУ „Алеко Константинов“ – Луковит, през учебната 2020/2021 г. Активен участник в инициативи на Община Луковит и Общински ученически съвет – Луковит. Член на управителния съвет на Областния младежки съвет. Ученик на годината за учебната 2020/2021 г. в СУ „Алеко Константинов“, носител на наградата на кмета на общината за 24 май.

Алекси Иванов – ученик в 12. клас на ПГСС „Сергей Румянцев“ – Луковит, през учебната 2020/2021 г. Активен участник в инициативи на училището и на Община Луковит. Носител на наградата на кмета на общината за 24 май, ученик на годината за учебната 2020/2021 г. на ПГСС „Сергей Румянцев“.

Източник: Областна администрация - Ловеч

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"