Национална пчеларска среща «Север-юг» 2021

През миналата 2020 г. пандемията от COVID-19 осуети провеждането на пчеларска среща „Север-юг“, но тази година на 21 август Беклемето отново събра на едно място пчелари от цялата страна, производители на пчелни майки и пчеларски инвентар, дистрибутори на ветеринарно-медицински препарати, издатели на пчеларска литература.

Официални гости на събитието бяха: Донка Михайлова, кмет на община Троян; д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово; Розалина Русенова, зам.-кмет на община Троян; Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз; Димо Димов, гл. редактор на в-к „Пчела и кошер“. Водещ на събитието бе Тодор Шишков. Срещата започна с музикално приветствие към присъстващите, поднесено от певческа група „Дълбокдолско ехо“.

В своето обръщение към участниците в срещата кметът на Троян каза: „Всяка година хора, свързани с производството на мед, с любовта си към пчелите, се срещат тук. За нас тази среща има особен смисъл, защото тя е израз на предприемчивостта на българина и на любовта към природата и планината“. Г-жа Михайлова увери пчеларите, че Община Троян винаги ще стои зад тази инициатива, водена от желанието за продължаване на традицията и за посрещане на хора от цялата страна, обичащи планината.

Д-р Кабаиванов сподели с пчеларите: „Ние с г-жа Михайлова сме от кметовете-борци, които се борят за справедливи каузи... Използвайте ни да ви помагаме, където трябва – пред всички държавни институции. Бъдете сигурни, че няма да пожалим сили“.

Пчеларите посрещнаха с голям интерес лекцията на д-р Ивелин Маринов на тема „Оптимален здравен мениджмънт в пчелина“. Лекцията бе последвана от традиционния дискусионен клуб на пчеларски теми в залата на вила „Витекс“.

Две неща направиха впечатление – по-ниската посещаемост на срещата и хода на дискусията.

Както винаги срещата събра пчелари от различни краища на България – Ловеч, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Добруджа..., но те не бяха така многобройни както преди. По-малко бяха и участниците в изложбата-базар – 19 вместо обичайните 40. Могат да се анализират причините за това, но май пандемията наистина ни промени.

За пръв път в дискусионния клуб не бяха обсъждани вечните пчеларски проблеми, а бе обърнато внимание на пчелоотглеждането. Как да променим технологията, за да съответстваме на променените климатични условия? Като че ли това вълнуваше участниците в дискусията най-много.

Васил РАДОЙЧЕВСКИ

На снимките в галерията:

Участничка в изложбата базар.

Част от официалните гости на събитието - Донка Михайлова, д-р Емил Кабаиванов и Михаил Михайлов.

"Дълбокдолско ехо"

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"