Донка Михайлова – кмет на Троян и зам.-председател на УС на НСОРБ: Най-важното е това, което прави живота на хората с нещичко по-добър и дава перспектива на общината

На своето заседание на 6 октомври 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което обявява 12 октомври за Ден на българската община и местното самоуправление. Правителственото решение е взето по предложение на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), а вносител е министър-председателят. В навечерието на празника разговаряме с кмета на община Троян – Донка Михайлова.

-Г-жо Михайлова, какво Ви провокира да се кандидатирате за кмет на община Троян? Какво е да си кмет - как се носи тази „корона“?

-Хора от Троян ми предлагаха да се кандидатирам години преди да го направя. От Ловеч, където тогава живеех, ми предлагаха същото. Решението ми определи приятел, кмет с четири мандата. Каза ми, че едни от  най-хубавите неща в живота му са тези, които е оставил след себе си като кмет, че е чудесно, когато си тръгнеш след откриването на някоя улица примерно, след обновена детска градина, или пък след нова социална услуга, която променя живота на хората и знаеш, че резултатът от усилието ти  остава за години. Каза ми, че е сигурен колко пълноценна бих се чувствала като кмет. Видях в това особен смисъл. Избрах Троян и не съжалявам.

Не мисля, че кметовете имат корони. Ако трябва да търся символ, то той би бил по-скоро кални гумени ботуши (дъщерите ми ми подариха гумени ботуши като станах кмет с пожелание да направя водния цикъл в Троян). Кметовете имат тежки отговорности – да си готов да реагираш във всеки момент, в който се случва нещо лошо – пожар, бедствие, катастрофа, тежък житейски проблем за някого, да спиш с телефон върху възглавницата, защото не знаеш какво ще се случи през предстоящата нощ, да имаш предвид, че винаги си наблюдаван – кои са приятелите ти, какво пазаруваш, на кого се усмихваш на улицата… За мен това е да си кмет.

-Как се убеждават гражданите, че конкретна идея е правилната, тази, която ще донесе повече полза за обществото?

-С честно отношение към хората и искреност в казаното.

-Винаги във Вашата работа всичко се планира с години напред. Зад кулисите на уютния кабинет как понасяте тежестта, как реагирате на несъгласието, на нападките, на цялата негативност, която понася тази длъжност понякога?

-Тежко понасям тежестта. Не можах да свикна с разбирането на някои хора, че всички управленци са безотговорни и нечестни. Защото мисля, че да подвеждаш всички под общ знаменател е много деструктивно за хората и за обществото ни като цяло.

-Какво е важно за Вас - в личен план и в професионален?

-Доверието на хората. Дава ми смисъл и мотивация това, че го получавам вече три мандата. В личен план искам простички неща – с близките ми да сме здрави, децата ми да са щастливи и реализирани хора, приятелите ми да са близко до мен…

-Кое е най-хубавото място?

-Най-хубавото място е Троян и домът ми в него, особено когато вкъщи сме заедно с всички близки.

-Кое е най-доброто чувство?

-Удовлетворението от добре свършената работа. Радостта от щастието на близки хора до теб.

-Какво мислите за промяната? Имате ли рецепта, която дава отговор на въпроса „Как се постига промяната“?

-Промяната ни е нужна ежедневно, другото е застой. Важно е да имаш ясна цел, а промяната е просто път към целта. С годините се научих, че не е толкова страшно да сгрешиш, страшно е да се откажеш да търсиш развитие.

-Какво отношение трябва да има човек, за да успее да постигне целите си и да може да понася негативите? Каква сила е нужна? В какво се изразява силата на човека?

-Да е убеден, че избраният от него път е правилен. Това дава сила. Силата е умение да се мобилизираш, да привличаш съмишленици и да превъзмогваш несъщественото.

-Откъде идва Вашата сигурност?

-Не мисля, че винаги съм сигурна в избора на решение. Често се колебая докато избера между различните варианти. Като управленец държа да чуя различни мнения преди да взема решение. Но сигурността ми като човек идва от усещането за свобода, което ми дава липсата на зависимости. Има хора, които очакват от един кмет непозволени и неморални неща. В работата ми са се опитвали да ме заплашват, да ме изнудват. Не им се получава, защото няма с какво да ме притискат до стената. И това ми дава сигурност и усещане за свобода.

-Каква е крайната цел във Вашата работа? Как се степенуват цели? От дългия списък с цели коя е с по-висок приоритет?

-Лесно е – най-важното е това, което прави живота на хората с нещичко по-добър и което дава перспектива на общината.

-Вие сте първата жена кмет в историята на Троян. Каква следа искате да оставите? Как искате да Ви запомни градът?

-Като добър и като честен човек – и към перспективите за развитие на общината, и към хората в нея.

-Какво е Успехът?

-Усещането, че си полезен.

-Отношението определя ли успеха? Какво трябва да бъде отношението на сърцето?

-Разбира се, успехът е относителен. Зависи от ценностите на човек. Това, което не радва сърцето, не може да бъде определено като успех.

-Какво е властта?

-Властта е възможност. Възможност да направиш за хората повече от другите. Затова тя изисква почтеност и знания, умения и интелект как да бъдат ползвани възможностите.

-Има ли нещо, с което не знаете дали бихте се справили?

-Да, толкова много са нещата, с които не бих се справила, че не бих могла да ги изброя.

-Как решавате проблемите, как преминавате през трудностите?

-С натрупването на опит и знания в трудни ситуации все повече се доверявам на управленската си интуиция, а тя все по-рядко ме подвежда. През трудностите преминавам със самочувствието на човек, който е честен в намеренията си и е вложил усилия, за да постигне целите, които си е поставил.

-Имате ли много приятели? Какви трябва да бъдат добрите приятели според Вас?

-Да, имам много приятели. Добрите приятели трябва преди всичко да са добри хора, важно е да имат интелект. Голяма част от приятелите ми са много различни от мен, имат различни професии, възраст, политически убеждения, житейски цели и точно това прави отношенията ни интересни и пълноценни.

-Какво мечтаете за Троян? Какво липсва в Троян днес?

-Да бъде град на пълноценни, успешни и щастливи хора, да си върне тези, които го напуснаха. Въпреки че градът ни е сред успешните в сравнение с други съизмерими като големина, ни липсват още много неща – повече работни места за хора с висока квалификация и интелект, по-високи доходи и качество на живот, по-добра инфраструктура, по-добро решение на демографските проблеми.

-Накрая – Вашето послание към жителите на общината и специално към младите хора?

-Трябва да осъзнаем, че само заедно като общност можем да направим живота в общината ни по-добър. Нужна ни е воля и вяра, че ще се справим. С повече доброта към другите животът ни би бил по-добър.

Интервю на Елица НАУМОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"