Ротари клуб – Троян: 20 години безкористна служба на обществото

Кметът на града Донка Михайлова връчи почетна грамота на президента на Ротари клуб – Троян, Христо Варчев. Кметът на града Донка Михайлова връчи почетна грамота на президента на Ротари клуб – Троян, Христо Варчев. Снимка: Ротари клуб - Троян

На 26 октомври, Димитровден, Ротари клуб - Троян отбеляза 20 години от приемането му в световната организация Ротари Интернешънъл с изложба, разположена в пешеходната зона на централната градска част. Осемте изложбени пана накратко запознават обществеността с ротарианското движение - неговата история в световен мащаб и структура, както и с развитието му в България.

Ретроспективно е представено развитието на Ротари клуб - Троян от създаването му до днешни дни, неговите цели и реализирани инициативи в полза на обществото.

На откриването на изложбата присъстваха членове и приятели на клуба, кметът на Троян Донка Михайлова, заместник-кметът Розалина Русенова. В словото си президентът на клуба за 2021/2022 г. Христо Варчев, който е и първият президент на Ротари клуб - Троян, представи неговия 20-годишен път, казвайки, че троянският клуб е един от най-устойчивите български ротариански клубове и един от най-големите по брой членове. Той пожела на всички да продължават да следват безкористните принципи на Ротари в служба на обществото.

Кметът на града г-жа Михайлова поздрави ротарианците от името на троянската общественост за тяхната дейност и проекти в подкрепа на децата, учениците и студентите в общината, за благотворителната и хуманитарна дейност в полза на обществото.

Тя връчи почетна грамота на президента на клуба и получи флагче на Ротари клуб - Троян, като благодарност за успешните съвместни дейности между Общината и клуба в полза на Троян и троянци.

Ротари клуб - Троян

Ротари клуб - Троян поставя своето начало като Предварителен Ротари клуб на 11 септември 1998 година, когато четирима ентусиасти: Христо Варчев (адвокат), д-р Красимир Гунешки (зъболекар), Цанко Лингорски (фармацевт) и инж. Милко Вачев (химик) се събират с желанието да създадат приятелски кръг и да служат на обществото. За няколко месеца членовете на клуба стават 25.

На 26 октомври 2001 г. в голямата зала на Националното изложение в Орешак в тържествена обстановка се провежда чартърната церемония и членовете на Ротари клуб - Троян се присъединяват към семейството на Ротари интернешънъл.

През изминалите 20 години от създаването на Ротари - Троян клубът е организирал и подкрепил стотици инициативи в сферата на културно-историческото наследство, културата и опазването на духовните ценности в региона.

Организатор и партньор е на пленери, изложби, арт инсталации. Подпомагал е училища, детски градини, болници, социални институции, читалища, библиотеки, самодейни състави, млади музикални таланти, ученици и студенти.

Какво е Ротари?

Ротари Интернешънъл e най-старата в света хуманитарна, доброволческа неправителствена организация с нестопанска цел.

Основана е на 23 февруари 1905 г. в Чикаго (Илинойс, САЩ), когато младият юрист Пол Харис се срещнал с трима приятели, бизнесмени, за да обсъди една своя идея да се събират периодично в името на приятелството и да разширяват кръга си от познанства в света на бизнеса и професионализма. В разговора се родила идеята да се създаде клуб, в който да членуват по един представител на всеки бизнес и професия.

Ротари Интернешънъл е съставена от над 35 000 клуба в повече от 200 страни и географски региони с над 1,2 млн. членове, наричани ротарианци.

Членовете й образуват глобална мрежа от лидери в бизнеса и професиите, които доброволно отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и на света.

Ротари не е свързана по никакъв начин с религиозните и с политическите убеждения на своите членове. Организацията насърчава хуманизма и почтеността във взаимоотношенията между хората и се обявява за зачитане на личната свобода на всеки човек.

Девизът на Ротари е "Service Above Self" ("За безкористна служба").

Първият Ротари клуб в България е основан на 22 април 1933 г. по време на тоталитаризма ротари движението е било забранено у нас. Възстановено е през 1991 г.

 На снимките в галерията:

Кметът на града Донка Михайлова връчи почетна грамота на президента на Ротари клуб – Троян, Христо Варчев.

Ротарианско флагче за Община Троян като благодарност за успешните съвместни дейности в полза на Троян и троянци.

Членове и приятели на клуба присъстваха на откриването на изложбата.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"