Троян очаква депутатско съдействие за финансиране на два спортни обекта

Всяко трето дете в общината спортува активно, затова изграждането на многофункционална спортна зала и ролбан за биатлон ще осигури нормален тренировъчен процес.

Политиките на Община Троян в подкрепа на масовия и професионалния спорт бяха представени от кмета Донка Михайлова на председателя на Парламентарната комисия по въпросите за децата, младежта и спорта към 47-то Народно събрание, Иван Ченчев, и народната представителка Вяра Емилова. На срещата, състояла се на 19 април в Информационно-културния център в Троян, присъстваха и ръководители на спортни клубове, треньори и медалисти, които се включиха в дискусията със свои мнения и предложения.

Михайлова обоснова необходимостта от изграждане на нова спортна инфраструктура като посочи, че според анализи всяко трето дете на територията на общината тренира някакъв спорт. А големите инфраструктурни проекти, чието изграждане би удовлетворило адекватно нуждите на състезатели и треньори от условия за провеждане на нормален тренировъчен процес и за чието реализиране Община Троян търси съдействие от централната власт, са два. Това са проектите за многофункционална спортна зала в града и за ролбан за летен биатлон.

Както кметът подчерта, в много населени места, включително и по-малки от Троян, през годините бяха построени спортни бази, които не се използват, а над 900-те троянските спортисти, трениращи в 27 спортни клуба, в момента трудно успяват да намерят синхрон при използването на съществуващите зали и терени за спорт.

Михайлова припомни, че в момента се изпълняват първият и вторият етап (поставяне на трафопост и строителство на подпорна стена) от изграждането на многофункционалната спортна зала, и отбеляза, че Общината започва работа и по ул. „Мир“, която е важна за достъпа до бъдещата зала. Необходимата сума за цялостното реализиране на проекта е близо 6 млн. лева.

По думите на инж. Николай Хитров – началник на отдел „ТСУ, кадастър и регулация“ към общинската администрация, който направи кратка презентация на проекта, във всеки един момент, след получаване на финансиране, Община Троян има готовност да започне изграждането на третия етап от залата. 

Михайлова изрази очакванията си за подкрепа от страна на представителите на парламента и за рестартиране на още един значим проект, който остава нереализиран, въпреки че формално е одобрен за финансиране – този за ролбан за биатлон. Амбицията на Троян е да стане национален център за летен биатлон, тъй като общината разполага с всички предпоставки за това, включително и изграден стрелбищен комплекс. С въпроса лично се ангажира народната представителка Вяра Емилова („Коалиция за България“, 11 МИР Ловеч). Проектът е подаден повторно и с  актуализираните цени на строителните материали възлиза на обща стойност около 460 хил. лева.

Проектът е важен за Троян по много причини – не само, защото Троян е сред градовете, които осигуряват най-много състезатели в областта на зимните спортове, но и защото превръщането му в национален център по летен биатлон ще стимулира развитието и на туризма - хората, които идват тук заради спорта, ще ползват услугите на местата за хранене и настаняване, ще пазаруват в търговските обекти и пр.

Иван Ченчев изрично подчерта, че и двете троянски инициативи – за ролбан и за многофункционална спортна зала, са сред най-добре подготвените и обмислени проекти, които е виждал в практиката си, и обеща своята подкрепа за осигуряване на финансирането. В ход е и подготовката на среща с министрите на спорта и на финансите, за да бъде поставен категорично въпросът и пред тях.

По информация на Община Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"