Колонката на Лимонката: 12-годишните баскетболистчета на Цецо Острев се класираха за финалите на републиканското

12-годишните троянски баскетболисти 12-годишните троянски баскетболисти Снимка: БК "Чавдар" - Троян

Събота и неделя, 30 април и 1 май, бяха дните, в които различни градове на страната домакинстваха квалификационни турнири за класиране за финалите на републиканското първенство по баскетбол при най-малките баскетболистчетата - тези до 12 години. Троян бе домакин на един от шестте турнира и по най-добрия начин се възползва от това си предимство като победи „Делфин“ - Бургас със 76:61 и „Спартак“ – Плевен със 70:65, но загуби от очевидно най-силния отбор - „Славия“ – София с 59:72.

Радостно бе да се наблюдава колко много приятели на баскетбола се бяха събрали в миниатюрната ни заличка и неистово подкрепяха малките троянски юначета, водени от троянския треньор Цветослав Острев. Иска ми се да вярвам, че най-сетне, след толкова години, местен треньорски кадър ще подготви истински баскетболисти, а не само попълнения на отбора на чичковците. 

И като специалист по баскетбол искам, докато е време, пак да напомня, че сега е моментът, до 14 - 15 години, да се прави попълнение в селекцията с високоръстови момчета. Там е бедата на досегашните ни отбори - бият при 12-13-годишните и после ръстовите противникови състави почват да ни мачкат при по-големите. Ярък пример са 12-годишните от миналата година - също участници на финали, а тази година - с много слаби резултати.

И друго прави впечатление - че в основата на успеха са  основно трима играчи - Й. Църов, Хр. Топалски и П. Радионов. Останалите са с епизодични роли и принос за крайния резултат, а в съвременния баскетбол дългата ротация е от съществено значение. На финалите това ще се почувства осезателно. Още веднъж: Браво на момчетата и на техния треньор Цецо Острев!

В събота и 16-годишните юноши участваха в най-високото ниво на баскетбола в тази възраст - Елитната А група Изток проведе пореден мач от първенството в Шумен срещу местния отбор, и те имаха честта съвместно да открият честванията по случай 100-годишнината на баскетбола в града. Пред почти пълните трибуни момчета на Лъчезар Диков не успяха да се противопоставят на домакините и, както и в Троян, отново загубиха с резултат 67:48. В тази група летвата е доста високо вдигната за нашия отбор и за явно най-слабия - този на „Делфин“ - Бургас, но тревожното в случая е това, че момчетатата в този отбор не бележат напредък, а тъпчат на едно място и не виждам как ще бъдат попълнения на мъжкия отбор след години.

През настоящата седмица предстоят решителни плейофни двубои на „Чавдар“ и „Дрийм тийм“ съответно срещу „Бавни и яростни“ – Плевен, и „Локомотив“ - Г. Оряховица. И докато вторият е почти протоколен - победа за чичковците, то в първия, макар „Чавдар“ да са фаворити, интригата се запазва. Успех!

Рубриката се води от Стефан ГЕНКОВ-Лимона

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"