Печат на тази страница

Колонката на Лимонката: Паметна седмица за троянския баскетбол

13 Юни 2022
Срещата "Чавдар" - "Миньор 2015" накара баскетболната общност отново да говори за баскетболен Троян. Срещата "Чавдар" - "Миньор 2015" накара баскетболната общност отново да говори за баскетболен Троян. Снимка: ББЛ

От 10 до 12 юни в София, в залите „Универсиада“ и „Триадица“, се проведоха финалите на първенствата в "А" и "Б" ББЛ  (втори и трети ешалон на българския баскетбол). Троян бе представен и в двата турнира (изключително постижение) съответно от „Чавдар“ - втори в регион Център на "А" ББЛ, и „Дрийм Тийм“ - безапелационният шампион на регион Център - "Б" ББЛ (без загубен мач през целия сезон).

Ще се опитам да проследя развоя на събитията от двете първенства и да запозная читателите по-подробно с техния ход.

ФИНАЛЕН ТУРНИР "Б" ББЛ. Участваха осем отбора - първите два на регион Изток - Шоутайм и Ънстопабъл, на регион Юг - Хасково и Олимпия-Ямбол, на регион Център - Дрийм тийм и Чардафон Б, и на регион Запад - Миньор 2015 и Титан Пропъртис.

В петък, 10 юни, придобилият популярност като "чичковците" отбор на Дрийм тийм срещна отбора на Титан Пропъртис-София. В един особено оспорван и късащ нервите с развитието си мач троянци, макар и да губеха на моменти до 10 -15 точки, в крайна сметка наложиха волята си над противника и победиха с резултат 77:73 – победа, отворила им пътя към битката за медалите. Там се вместиха още Олимпия, Хасково и Миньор 2015 Б.

Следващият противник на нашите бе Олимпия - опитен и добре балансиран отбор, срещу който "чичковците" допуснаха първа и единствена загуба за сезона – 53:65. Тази загуба ни отреди правото да се борим за бронзовите медали с отбора на Миньор 2015 Б в последния ден на първенството.

Не можем да не отбележим атмосферата, която създадоха троянските привърженици на отбора с открояващите се над  над останалата публика скандирания: „Чавдар, Чавдар, Троян, Троян“, а на терена окрилените и надъхани троянци от първата до последната минута на мача мачкаха и гонеха със сетни сили победата. А силите наистина бяха на изчерпване понеже за тези три дни на Цецо Острев, Ради Кочев и братята близнаци Бойнови им се събраха по два мача на ден в рамките на три часа, тъй като играеха и в първия отбор на Чавдар.

Издържаха на умората, пребориха се мъжки и накрая заслужено ликуваха с купата за третото място и бронзовите медали. Интересен факт е, че в редиците на Миньор 2015, основни фигури бяха едни от любимците на троянската публика, играли за Чавдар в предишните години - Михаил Танев, Ивайло Вучков и Цветелин Младенов. Краен резултат - 82:77 за Дрийм тийм. А ето и тези, които се окичиха с медалите (представям ги в реда, по който, според мен, допринесоха за този успех): Ради Кочев, Цветослав Острев, Петър Лалев, Герман Гачевски, близнаците от юношеския отбор Георги и Христо Бойнови, Йордан Църов, Мирослав Топалов, Петър Чолаков, Любен Гурлевски, Минко Доневски и Петко Радионов. Поради травма във финалите не взе участие Венци Кукенски със съществен принос през целия сезон. В мач за първото място Хасково надделя над Олимпия и триумфира със златните медали, а Олимпия се задоволи със сребърните. Съвсем справедлив завършек с оглед на показаното в хода на първенството

Още веднъж: Честито, троянски юнаци !

ФИНАЛЕН ТУРНИР "А" ББЛ.  Във финалите право на участие бяха придобили първите два в регион Център: Бавни и яростни - Плевен, Чавдар - Троян, първите два в регион изток: Шоутайм – Варна, и Шумен 2 и четири отбора от регион Запад: Миньор 2015, Спортист - Своге, Хебър – Пазарджик, и ЦСКА.

По ирония на съдбата жребият отреди първи противник на Чавдар да бъде отборът на Шоутайм, който само преди десетина дни ни бе победил и изхвърлил от борбата за Купата на ББЛ. Противникът влезе в мача със самочувствие и пренебрежение, но не знаеше какво го очаква на терена - а там бяха нашите, твърдо решени да вземат реванш и да продължат пътя към медалите. И наистина след ударна първа част, донесла преднина от 6 точки, в останалите три четвъртини от мача, нашите играха тактически зряло, екипно и умно и в крайна сметка "удариха" противника с 86:81.

На полуфинала Чавдар се изправи срещу младия и прогресиращ състав на ЦСКА. Разликата в класите беше очебийна, пък и умората си казваше думата и въпреки окуражителната подкрепа на вярната троянска агитка, логичното се случи - загуба 73:104.

В мач за бронза нашите вече бяха с напълно изцедени сили и не успяха да противостоят на първия отбор на Миньор 2015, загубиха с 84:99, но оставиха положителни следи с представянето си и накараха баскетболната общност отново да говори за баскетболен Троян.

В спор за купата и златните медали Хасково победи Олимпия - и тук справедлив завършек и реално отражение на класата на отборите.

За класиралите се на четвърто място в страната от 24 отбора във втория еалон на българския баскетбол какво може да се каже? Само похвала и адмирации.

Ето и имената на четвъртите в България: ударното трио Ради Кочев, Камен Пенчев и Цветослав Острев, близнаците Георги и Христо Бойнови, паснали като дялан камък в отбора, Габриел Йонков, Мирослав Славков, Кристиян Славков и Никодим Моев.

И накрая да обобщим: Ясно е, че наесен, когато започнат новите първенства, след този толкова успешен за мъжките отбори сезон, интересът към баскетбола ще е много, много по-голям. След края на така наречената ковид пандемия хората, зажаднели за "хляб и зрелища", ще се юрнат към спортните събития (най-вече колективните спортове, даващи неповторими емоции) и ще пълнят залите. И тогава възниква въпросът: Как ще ги побере салончето, наречено зала, един върху друг ли ще се катери народът? Време е, време е да се ускори строителството на спортната зала "Троян Арена", за да има простор както за спортни, така и за културни събития от мащаб, отговарящ на проспериращия във всяко отношение наш любим град.

Рубриката се води от Стефан ГЕНКОВ-Лимона

На снимките в галерията:

Дрийм тийм - Титан Пропъртис, снимка: bgbasket.com

Шоутайм - Чавдар, снимка: bgbasket.com

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия