Планинари огласят Балкана с песни под звездите

Лагерен огън, китарен звън, песни, танци, веселие и фойерверки, спортни игри и туристически походи, придадоха очарование на поредната Национална среща-събор на туристите ветерани в Троянския Балкан – „С песни под звездите” от 5 до 9 август в с. Скандалото, с организатор ТД „Амбарица 21” – Троян.

Проявата е част от националните календарни планове на БТС и БФТВ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян, Община Априлци и любезното съдействие на Мария Попова – кметски наместник в селото.

В лагера се включиха 72 туристи ветерани от 24 клуба в страната.

Дворът на изоставеното училище, окосен и спретнат, е притихнал под прежурящите лъчи на слънцето. Над 40 разноцветни палатки, строени като войници, очакват своите обитатели. Организаторите са се погрижили за всичко необходимо до последния детайл, за да бъдат осигурени нормални битови условия в бивака - осветление, баня с топла вода, трапезария, кетъринг, санитарни помещения, въжета за пране, пейки край огъня. Всичко това е плод на изключителната организация, създадена от ръководителя Румен Узунов и двуседмичния труд на хората от клуба в Троян – Георги, Илина, Герго, Анелия, Виктор и Пенко.

Шумни и емоционални, привечер лагерниците пристигат и зареждат пространството със своята енергия. Румен Узунов – председател на БФТВ лично се здрависва с всеки участник. Георги Цонков – комендант на лагера издига националното знаме. Мария Попова – кметският наместник на Скандалото, приветства гостите с топли думи, а деца от селото ни посрещат с плакат „Добре дошли!”.

„За пета поредна година ни гостуват туристи ветерани от цяла България. За нас е чест да сме ваши домакини. Винаги сте добре дошли в Скандалото!”, каза развълнувана Мария Попова. Сред присъстващите гости на събитието е и доц. д-р Борис Маринов – доайен на селото, доайен и на туристическите дейци в България.

В следващите четири дни има разнообразна програма, наситена с приятни преходи, гледки, впечатления и преживявания. Еднодневен излет до хижа „Плевен”, до Видимското пръскало, до Делийския чучур, до Зелениковския манастир, посещение на 200-годишната къща на Борис Маринов в махала Кованджиите, превърната в музей – това бяха част от туристическите обекти, в които ветераните се включиха. Някои предпочетоха да видят Троянския манастир, Природонаучния музей в Черни Осъм, забележителностите на Троян. Други събираха слънце на плажа в Скандалото и прохлада в бързеите на р. Видима, която лъкатуши през селото.

Много от лагерниците си отидоха с награди от проведените състезателни игри, в които се включиха 11 отбора. В индивидуалното класиране първо място зае Таня Велкова от СК „Здраве” – гр. Сандански, второ място за Лозана Димитрова от същия клуб и трето място за Божидар Денков от Ямбол. Призовата шестица допълниха Юлиян Александров от Горна Оряховица, Радослав Христов от Лясковец и Веска Маринова от Попово. Отборно, първото място бе заето от СК „Здраве” – Сандански, втори стана отборът на Ямбол, трето място за отбора Попово, четвърти само на точка след Попово се класира отборът на Лом.

Ако дните са неповторими, защото са изпълнени с изобилие от впечатления, вечерите са незабравими, защото преливат от настроение. Жив огън, китари (Велизар и Божидар), песни, почти нестинарски танци, звезди… Ние сме под небето, заобиколени от вълшебната природа на Скандалото и загадъчните силуети на околните възвишения – всичко това насища душата с една безкрайност, безвремие и нищожност на проблемите. Презареждане на духа…С песни под звездите… И така е всеки път…

Ако има по-голяма степен от „ПРЕВЪЗХОДНО” за оценка на усърдието на организаторите на проявата ТД „Амбарица 21” – Троян, и за главния двигател на туристическото събитие  - Румен Узунов, бих я използвала, за да изразя безкрайното си уважение към тях. Запомнящият се колорит на туристическата проява и тази година доби свой облик и обаяние. Всеки от участниците отнесе искрица от лагерния огън по родните места  и по една голяма звезда от небето на живописното селце Скандалото, прикътано в сърцето на Балкана. А на кметския наместник Мария Попова – здраве и уважение за сърцатата й работа и управленско умение да вдъхва живот и привлекателност на Скандалото.

Снежана ИВАНОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"