Представителните мъжки отбори по баскетбол и  волейбол на Троян отново губят

Стефан Генков - Лимона Стефан Генков - Лимона

Юношеските формации с гръмки победи. Пирамида с  пречупен връх не е пирамида

*Колонката на Лимонката

Рубриката се води от Стефан ГЕНКОВ-Лимона

 

В предишното издание на вестника по ред причини не излязох с материал в спортната си рубрика и сега ще компенсирам с повече информация за хода на първенствата при спортните игри баскетбол и волейбол. Ще следвам хронологията на проявите.

БАСКЕТБОЛ

Миналата събота, 13 февруари, юношите на „Чавдар“ до 16 години участници в А Елитна група - Югоизточен регион спечелиха авторитетни победи над „Делфин“ и „Черноморец“ в Бургас и се изкачиха на 1-во място в групата, а след изиграване на отложения мач срещу „Академик“ - Пловдив в Троян, убеден съм, че ще завършат този етап от първенството като лидери.

Винаги съм подчертавал потенциала на този отбор и не трябва да се изпуска възможността с него тази година да се постигне нещо повече от шестите места, достигани от троянския юношески баскетбол досега. Следя подробно, гледам редовно проявите и на другите отбори в страната - има и по-силни състави от нашия, но при добра подготовка са готови за медал.

Няма да отделям време за представянето на отборите до 19 години, 14 и 12, за които не получавам информация от клуба (за разлика от волейболния клуб), надявам се по-късно да Ви запозная и с техните изяви.

Сега за мъжкия отбор – наш’та радост, наш’та болка. За жалост сбъдват се предупрежденията ми от години, че "златният" период на възход с присъствието на десетки легионери един ден ще секне и започваме от нулата. Последният легионер Александър Кръстев изигра последния си мач за Троян при загубата от аутсайдера „Чардафон“ и се прибра в родното си гнездо в Плевен и сега защитава цветовете на „Бавни и яростни“.

Мъжкият отбор на „Чавдар“ в момента е, меко казано, много безперспективно комплектован. Пример е последният мач: Камен Пенчев и Габриел Йонков – 21-годишни, останали единствени от поколението отпреди пет години, класирали се на 6-то място в България; Кристиян Славков, Ивайло Димитров и Йордан Кънчев – 17-годишни и Тервел Бажанов и Христо Маринов – 16-годишни.

Въпросът е, като ще е троянски отбор защо не е от 19 – 21-годишните, които би трябвало да доминират над юношеските формации на бъдещите противници „Ямбол“ и „Берое“, както и в мача с „Академик“, игран в неделя и загубен с 56:84. Или мъжкият отбор да е изцяло от юношите до 16 години, пък макар и да паднат не с 30, а с 50 точки, ама тези загуби ще акумулират игрови опит, нужен за атака на медал от Републиканско първенство.

Сега по-подробно за мача срещу „Академик“ - Пловдив. Поведохме с 5:0 и дотам. Същият модел на игра, както в предишните пет загубени мача в Регион Център - трима подават топката и припкат напред - назад, а двама играят с нея (батковците Камен Пенчев и Габриел Йонков). И треньор, хванат от улицата за броени минути ще схване как да се противодейства на тази стратегия. Двамата играха над 80 процента от игровото време с топката и реализираха - Габриел 24 точки, Камен - 13, а останалите шестима, появили се на терена, общо 19 точки. Девет от тях за Кристиян Славков. А за 13-те точки лидерът ни Камен Пенчев допусна и 13 грешки - това са предполагаеми 26 точки за противника.

Както информирах преди първенството продължава в обединената група Център - Юг. Първият ни мач с „Ямбол“ бе отложен, сега предстои мач с „Берое 2“ в Стара Загора.

ВОЛЕЙБОЛ

В събота и мъжкият отбор на „Троян Волей“, воден от легендата Христо Илиев, загуби поредния си мач от „Изгрев“ Ябланица в Ябланица с 3:0. Но за разлика от баскетболния ни тим, тук нещата стоят по-оправдано. Дори треньорът прави жертвоприношение с тези загуби за голямата цел да се обиграват юношите за един боеспособен бъдещ мъжки отбор. Адмирации за него и стратегията за развитие на най-младия троянски клуб. А екипът от млади и амбициозни ръководители и треньори върви по правия път с видим напредък.

Юношите на „Троян Волей“ отново "смачкаха" фламингите от „Осъм“ - Ловеч в собствената им зала с 3:0 гейма (25:7, 25:17 и 25:18). Така отборът ни събра 8 точки и е на крачка от класиране във финалната четворка на региона. Решителен е домакинският мач срещу „Тетевен Волей“ следващата неделя. Гледал съм всичките мачове на нашите на линка, предоставен ми с любезното съдействие на ръководството на клуба, и съм убеден, че момчетата са напълно способни да постигнат победата.

Разговарях и с Анатоли Пенев - треньора на юношите след успеха в Ловеч. Той също е оптимист. А за последния мач отличи Стефан Плачков, капитана Младен Горалов и младия талант от прекадетите Петьо Иванов.

Завършвайки, искам да благодаря на ръководството на „Троян Волей“ за пълната информация, която ни изпращат.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"