Победоносна седмица за троянския баскетбол и волейбол

Юноши до 14 години с важна победа над временния водач Дунав (Русе) Юноши до 14 години с важна победа над временния водач Дунав (Русе)

Колонката на Лимонката

Не робувам на клишета и затова ще се постарая да ви информирам в малко по-раздвижен вид за успехите на двата колективни спорта в Троян.

В хронологичен ред първо ще започна с гръмката победа на юношите до 16 години на БК "Чавдар" над водача в Югоизточната Елитна група "Академик Бултекс" - Пловдив. Резултатът 77:45 красноречиво илюстрира пълното превъзходство на нашите момчета над противниковия отбор, воден от селекционера на националния отбор до 16 години - Йордан Иванов.

Силна игра на целия ни отбор, но все пак бих отличил топреализатора Славян Лишев /30 т./, Тервел Бажанов, близнаците Георги и Христо Бойнови, както и по - малките Никодим Моев и Христо Маринов. „Чавдар“ се утвърждава на първото място само с една загуба, именно от този противник. В сряда от 14 часа  в зала "Чавдар" ще се играе отложеният мач с "Делфин" - Бургас.

Не по-малко авторитетна победа завоюва и юношеският волейболен отбор старша възраст - гръбнакът на мъжкия отбор - с 3:1 гейма над отбора на "Тетевен ", клуб с многогодишна волейболна история. Момчетата, макар и малко изморени от вечерния мач срещу Червен бряг, също спечелен, успяха от 0:1 гейм да докарат нещата до победен край. Наблюдавах срещата онлайн, но на части, понеже в същото време гледах на живо друг троянски тим по баскетбол в Севлиево.

Личи си, че отборът "расте" не с дни, а с часове благодарение на къртовския труд на младия им треньор Анатоли Пенев. Целият отбор бе като юмрук, а капитанът Младен Горалов - над всички в този мач.

Прехвърлям се на терена в Севлиево, където юношите на БК "Чавдар" участваха в така модерния напоследък "балон" /заради пандемията се събират няколко отбора от определена група в дадено населено място, което има  участник в нея, и в един ден се играят няколко мача/. Сутринта „Чавдар" размаза домакина "Раковски" с резултат 65:17. В 14 часа започна мачът срещу "Дунав" /Русе/, от който имахме загуба с внушителна разлика в Русе. В коридора на залата попитах едно русенче от отбора на "Дунав" ще бият ли, или ще паднат, а то отговори: "Ще ги смачкаме!". Демек нас /мен/.

Какво  беше учудването ми /защото не бях наблюдавал тази троянска селекция /, когато видях двата отбора на загрявката - та те, нашите, стояха структурно къде-къде по-добре. Дори бих казал отлично: ръстови деца за игра в подкошието, не по-малко високи за крила, и пъргави и бързи момчета за предмостието. А и технически бяха на ниво, по-добро от противника.

Родителската агитка, водена от председателя на Общински съвет - Троян, инженер Петко Пенков, бе толкова многолюдна и гръмогласна, че нямаше начин по какъвто и да е сценарий да загубим двубоя. Първата четвърт 20:11 и втората 13:10 за „Чавдар“ потвърдиха предположението ми и изпратиха отборите за почивка с преднина от 12 за нашите и направо вещаеха погром.

При подрастващите обаче малко е нужно нещо да се обърка и нещата тръгват в обратна посока. Третата част - 12:11 за „Дунав“, а последната - с появата на умора в отбора ни и някои фрапантни грешки - нажежиха атмосферата до крайност. Разликата падна до 3 точки и аха да се преобърне каруцата, но Никола Цонковски (на снимката) запази хладнокръвие, реализира решителни кошове във възлови моменти и въпреки загубената четвърт - 6:13, „Чавдар“ заслужено ликуваше накрая при победния завършек 50:46. Интересен е и фактът, че този мач беше воден лично от президента на клуба Петър Лалев поради ангажимент на титуляра Лъчезар Диков, който по същото време бе в Стара Загора с мъжкия тим /и трябва да кажем, че се справи на ниво/.

Освен споменатият състезател адмирации заслужават и всички останали. С много работа и този отбор заедно с отбора до 16 години има място сред първите шест отбора в страната. Гарантирам го, защото наблюдавам редовно развитието на първенствата в тази възраст и като баскетболен специалист го твърдя и отговарям за казаното и написаното.

И да се върна отново на волейболна вълна. В събота, 27 февруари, гледах на линка, изпратен ми от Калоян Кюркчиев, мъжкия отбор на "Троян Волей" срещу "Червен бряг" от 17 часа, игран в Троян. Правим си с Калоян дежурна прогноза - в случая и двамата заложихме на 3:2 за нашите и.... познахме, но не и от 0:2 до 3:2 гейма. Какво да кажа - такъв хъс, такава борбеност и воля за победа много, много отдавна не бях наблюдавал при троянски отбор. "Троян Волей" в този мач бе ръководен от помощник-треньора на мъжете Анатоли Пенев, чието основно ядро са юношите, и показа, че е изключителен мотиватор и тактик. Адмирации! Едва ли мъжкият отбор ще бъде някакъв фактор в групата, но идеята да се обиграват троянските юноши чрез неговите изяви е изключително оправдана. Освен изреденото по-горе, бих искал да отбележа и факта, че отборът играе като отбор, има свой стил, своя физиономия, а това не е маловажно.

Накрая ще завърша по-минорно. Мъжкият баскетболен отбор отново загуби, което за следящите хода на първенството в ББЛ "Център - Юг" не е изненада. "Балонът" този път беше в Стара Загора, а мачът на нашите беше от 14 часа. Резултат - 94:58 за „Берое 2“. Няма драма, стига да се обиграват тези, които ще са бъдещето на троянския мъжки баскетбол.

В този мач наред с дежурните реализатори - батковците Камен Пенчев и Габриел Йонков, много силно игра юношата от старшата възраст Кристиян Славков, "нанизал" 22 точки и овладял 8  борби. Недоумявам защо другите момчета от старшата възраст, които имат качества, не вземат участие в мачовете на мъжете, както е по-логично да бъде. Ето, в отбора на „Берое“ преобладават играчи от старшата възраст, на „Ямбол“, „Перущица“, „Чардафон“ - също.

До следващата седмица.

 

Рубриката се води от Стефан ГЕНКОВ-Лимона

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"