"Троян Волей“ прави фурор, мъжете на БК „Чавдар“ с първа победа за годината

Отборът на „Троян Волей“, предизвикал фурор в спортната зала Отборът на „Троян Волей“, предизвикал фурор в спортната зала

Колонката на Лимонката

БАСКЕТБОЛ

Първа победа за 2021 година регистрира мъжкият баскетболен отбор на "Чавдар".  В "балона" в Плевен се играха четири мача от ББЛ "Център ЮГ". Първо „Берое 2“ победи „Чардафон Орловец“, след това „Несебър“ се наложи над „Горна Оряховица“, от 16 часа нашият „Чавдар“ съкруши „Перущица“ , а от 18 часа „Бавни и яростни“ разгромиха „Академик Бултекс“ – Пловдив.

Накратко, без коментар за мача на нашите, който проследих по Ютуб. „Чавдар“ започна смазващо срещу противника от южния град – 32:10 в първата част. През втората Перущица взе инициативата и спечели четвъртината с 28:19. След почивката южняците все още притежаваха инициативата, спечелиха с 19:27 и намалиха разликата само на 5 точки. И когато всички си помислеха, че обратът е настъпил, нашите момчета, водени от топ реализатора Камен Пенчев (32 точки), Габриел Йонков (17 точки и 14 борби), оформил така наречения в баскетбола дабъл-дабъл, Кристиян Славков (13 точки) и завърналият се от Германия Леонид Бажанов (11 точки), отново настъпиха педалите, вдигнаха разликата и отказаха съпротивата на противника. Краен резултат 94:75 за „Чавдар“, изкачил се две места нагоре в таблицата за класиране (7-мо от 9 отбора) пред Габрово и Горна Оряховица.

Не такава беше картината при юношите старша възраст до 19 години - зона Мизия. Мачовете се играха също в Плевен, само че в събота, 6 март. Сутринта от 10 часа "Чавдар" загуби от "Чардафон" - Габрово с 94:52 , в отделните части - 9:28, 17:18, 11:25 и 15:23. Във втория мач срещу домакините, "Чавдар" също инкасира загуба, но малка - 81:75. В отделните части 17:21, 33:17, 13:26 и 12:17. Юношите са четвърти след „Чардафон“ – Габрово, „Спартак“ - Плевен и „Етър“ - Велико Търново.

Най-сладката победа ни поднесоха юношите до 16 години, участници в Югоизточната Елитна дивизия над отбора на "Делфин" - Бургас, също с претенции за челно класиране. Мачът се игра в Троян пред максимално допустимата от наредбата на здравния министър публика.

Преди мача направих анкета с публиката (родителите) за победител в мача и точкова разлика. Всички бяха единодушни - победа за нашите, но разликата от 22 точки позна само един - бащата на двамата братя състезатели  от „Чавдар“ Андрей Бажанов.

Мачът се разви почти идентично на първия срещу този противник, игран също в Троян на 26 ноември 2020 г. Загубени първи две части 17:18 и 19:23. На почивката попитах анкетираните ще правят ли корекция, но те със смях отговориха: „Не!“. И наистина през второто полувреме нещата си дойдоха по местата 23:15, 31:22 и краен резултат 90:68 за „Чавдар“. Отразяват се по всякакъв начин многото мачове на момчетата и участието на голяма част от тях и в мъжкия отбор.

След този мач "Чавдар" е категоричен водач в групата само с една загуба.


ВОЛЕЙБОЛ

Втора и трета поредни победи завоюва и мъжкият отбор на "Троян Волей" в събота, 6 март, от 17 часа и неделя, 7 март, от 9 часа над гостите от Козлодуй. Мачовете бяха играни в зала "Чавдар". Истински фурор прави най- младият троянски клуб за едва двегодишното си съществуване. Гледах първия мач онлайн и не можех да повярвам какво сътвориха момчетата на волейболната площадка. Загубиха първите два гейма инфарктно, спечелиха следващите два, а в тайбрека бяха безапелационни за крайното 3:2. Сутринта в неделя бяха още по-безпощадни – 25:20, 25:14 и 25:18. Целият отбор беше на висота и с просто око се забелязва напредъкът, който бележи този отбор. Лично на мен най-много ми се понрави "левачката" на номер 15 (Валери Станоев), играта на бившия баскетболист Васил Найденов с номер 4 и вечно усмихнатият Панайот Панайотов с номер 10 на гърдите.

И знаете ли що е това екипност и скромност - при тях ги има. Не пожелаха да ми предоставят индивидуална снимка, подчертавайки, че са отбор, че са екип. Евала, момчета! А, че са отбор личи си и по играта и че действат екипно начело с президента Веско Василев, отговорника за регион Мизия и старши треньор на отбора Христо Илиев, "моторът" на многото инициативи Калоян Кюркчиев, водилият тези победни мачове помощник-треньор на мъжете и старши на юношите Анатоли Пенев, както и треньорката на момичета Гергана Петрова.

В неделя в Луковит юношите старша възраст, поизморени от двата мача с мъжете загубиха с 1:3 от фаворита в групата, но завършват на второ място и си осигуряват участие във финалната четворка.

Накрая искам да завърша с пожеланието: през настоящата 2021 година нека колективните спортове в Троян - Баскетбол, Волейбол и Цар Футбол - се постараят да достигнат постиженията и успехите на индивидуалните спортове, с които Троян се прославя не само в България , но и извън нейните предели. А отговорните дами и господа, от които зависят нещата, да побързат с изграждането на новата спортна зала, защото овехтялото спортно салонче вече се задъхва, а подът отново плаче за ремонт. Още повече че сме единственият може би град в региона без такова съоръжение, необходимо също за културни и обществени прояви и форуми от по-мащабен калибър!

Рубриката се води от Стефан ГЕНКОВ-Лимона

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"