Три троянки с медали от Европейското по самбо

Европейската вицешампионка Анна-Мария Манушева Европейската вицешампионка Анна-Мария Манушева https://sambo.ru/

Анна-Мария Манушева е европейска вицешампионка, а Таня Радулова и Цветелина Маринова спечелиха бронзови отличия.

Миналата седмица Лимасол бе домакин на Европейското първенство по самбо за юноши и девойки до 18 г., младежи и девойки, мъже и жени, както и по бойно самбо.  28 нации, сред които и България, изпратиха във втория по големина кипърски град най-добрите си бойци, за да премерят силите си с връстници от цяла Европа.

За наша голяма радост и трите троянски представителки, включени в националните отбори в различните възрасти - Таня Радулова (кат. до 59 кг) и Цветелина Маринова (кат. до 65 кг) при девойките до 18 г. и доказалата се в състезания от най-висок ранг Анна-Мария Манушева (кат. 65 кг) при девойките - отново намериха място между най-добрите на Стария континент. „Отново“, защото това не са първите медали, които възпитаничките на троянската школа и треньора Николай Матев, завоюват на най-елитните международни надпревари.

Припомняме, че Анна-Мария е двукратна европейска шампионка (2017 г. в Пореч – Хърватска, и 2019 г. отново в Лимасол), и бронзова медалистка от световните първенства за девойки и жени през 2019 и 2020 година.

Таня Радулова има вицешампионска титла, а Цветелина Маринова - бронзово отличие от Рига, Латвия, през 2019 г., 3-то място от Световното първенство през 2018 г. в Нови сад, Сърбия, и е световна шампионка от първото Световно първенство за учащи, провело се през 2018 г. в гр. Орел, Русия.

В коментара си пред ТГ за току-що приключилия шампионат, Николай Матев отбеляза, че състезанието е било  изключително тежко – както заради голямата конкуренция, така и заради затрудненото пътуване в Ковид ситуацията и наложените мерки (по летища, в самолети, в самата държава домакин). „Но нашите момичета за пореден път доказаха, че са състезателки от висок ранг и нищо не може да ги спре да гонят целта си. А за тях тя винаги е била призовите места. След малшанса на Таня и Цвети в полуфиналните им схватки те показаха воля и желание и за момент дори не се поколебаха в малкия финал за завоюване на бронзовите медали“, каза треньорът и добави: „Таня не се спря дори при факта, че 40 секунди преди края на срещата губеше с 2:0 от представителката на силната беларуска школа и обърна срещата, измъквайки схватката в своя полза, а с това и бронзовия медал“. Разбира се тук голямо психологическо въздействие оказва и желанието за реванш на нашето момиче, което през 2019 г. загуби финала на Европейското първенство в Рига точно от тази състезателка.

За Цвети Матев разказва, че е излязла абсолютно преобразена, като преди срещата му заявила категорично: „Тренер, аз от тук без медал няма да си тръгна!“ И удържа думата си. „Направи го по-най безапелационния начин, повеждайки още в началото с 6:0 технически точки, след което "заключи" молдовската състезателка и така я накара да се предаде още по средата на игралното време и да признае тоталното й превъзходство“, спомня си наставникът детайли от срещата.

С тези свои поредни успехи троянските състезателки дадоха сериозна заявка за световния шампионат, който ще се проведе през октомври в Улан Батор, Монголия. През оставащото дотогава време треньорът и състезателките ще трябва да анализират грешките и да поработят повече в технически, а и в тактически план. И естествено, да си осигурят средства, както за нормално протичане на подготовката, така и за самото участие на световното първенство, за да атакуват отново местата на почетната стълбичка. „А те са само три и на тях се качват само най-добрите“, напомня азбучната истина Николай Матев, на когото, като треньор от троянската школа, му подхожда само едно от трите – най-високото.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"