Посрещаме Обиколката на България и честваме 125 години колоездене в Троян

И тази година очакваме за 68-ми път Международната колоездачна обиколка на България, събираща именити спортисти от цял свят, да премине през Троян. Обиколката стартира днес, 30 юни, в София и ще финишира на 5 юли в Габрово, като ще бъдат изминати общо около 770 състезателни километра, които са разпределени в пролог и 5 етапа с общ старт.

На 2 юли Троян домакинства на финала на втория етап Пловдив -Троян, който се очаква да бъде  около 17.15 часа пред сградата на Община Троян. Макар и кратък (113 км), този етап до голяма степен ще определи кои ще бъдат главните претенденти за крайната победа. Беклемето се счита за една от трудните височини в България заради своята дължина от 22 км и голям наклон, като не бива да се подценява и спускането към Троян, особено при лоши атмосферни условия.

Стартът на третия етап Троян-Сливен ще бъде в 12.00 часа на 3 юли от пл. „Възраждане“.

Жителите на града винаги са посрещали Обиколката с интерес, гостоприемство и подкрепа. С годините тя се превърна в едно от знаковите събития за нашия град, което доставя радост на троянци.

Основна роля при подготовката на събитието на местно ниво имат общинската администрация и президентът на  колоездачен клуб „Хемус – 1896 г.“ Тодор Колев. За спокойствието и сигурността на колоездачи и зрители ще се погрижат над 150 служители на реда.

През тази година троянци честват и сериозен юбилей – навършват се 125 години от началото на организираното колоездене в града. Припомняме, че в Троян не само е създаден един от първите колоездачни клубове в страната, но той е и единственият български град, дал петима шампиони в обиколката: Лальо Цочев, Борис Бочев, Бойко Ангелов, Павел Шуманов и Димитър Господинов.

Програмата, посветена на знаковата годишнина, включва състезание по колоездене за деца от 6 до 14 години, възможност за тестване на електрически и други велосипеди на световноизвестна американска марка, награждаване на заслужили деятели в колоездачния спорт и на млади надежди от клуба, постигнали отлични резултати през 2020 и 2021 г.

Ръководството на община Троян поздравява троянския колоездачен клуб с неговия юбилей и ще продължи да подкрепя и занапред усилията на треньорите да възпитат младите хора в дух на отговорност, борбеност и воля за победа.

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"