Община Троян обявява Седмица на здравето от 8 до 12 април

7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на всички, работещи в областта на хуманната медицина. Отбелязването му е глобална инициатива на Световната здравна организация (СЗО), приканваща ежегодно хората във всички страни да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост, наречено „мото“ за годината, което за 2024 година е „Контролирай кръвното си налягане". 

Във връзка с отбелязването на 7 април по инициатива на комисията към Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за община Троян в партньорство с лечебните заведения за болнична помощ Община Троян обявява Седмица на здравето от 8 до 12 април, като предвижда следните дейности за деца и ученици от детските градини и училищата на територията на общината:

  1. На 8 и 9 април от 10 до 16 ч. Дни на отворените врати в Многопрофилната болница за активно лечение „Георги Стоев-Шварц“ и Белодробната болница.
  2. Предоставяне на флаери с информация за възможностите и условията за получаване на финансови средства от Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за община Троян с оглед професионално ориентиране в средните училища, насочващо към избор на завършващите ученици към кариера в медицински специалности.
  3. Провеждане на здравни беседи в периода 8-12 април на деца и ученици от медицинските специалисти в здравните кабинети на детски градини и училища, фокусирани върху значението на ранната превенция на заболяванията, ролята и значимостта на медицинската професия за обществото.

Целта на инициативата е отбелязване празника на медицинските специалисти, изразяване на благодарност за полагания от тях труд за опазване живота и здравето на хората и популяризиране дейността на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за община Троян сред подрастващите, особено сред учениците, изправени пред избор на професия и възможности за кариерно развитие в медицинска професия с финансовата подкрепа на Община Троян.

Стратегическата цел е в дългосрочен план да се осигурят кадри в сектор „Здравеопазване“ за лечебните заведения в община Троян.

Организаторите на събитията приканват учениците с интерес към медицинските професии: лекар, медицинска сестра, акушерка, клиничен или рентгенов лаборант, рехабилитатор, парамедик, да се включат в Дните на отворени врати в болниците, за да усетят атмосферата и спецификата на тази работа и направят своя професионален избор. 

Община Троян изказва благодарност към медиците за денонощния им труд, опазващ живота и здравето на всички ни.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"