Печат на тази страница

Временният оперативен щаб обсъди ковид обстановката в общината

09 Сеп 2021
Кметът на Троян и председател на ВОЩ, Донка Михайлова, откри заседанието на Щаба. Кметът на Троян и председател на ВОЩ, Донка Михайлова, откри заседанието на Щаба.

Състоянието на заболеваемостта в община Троян и проблемите в лечебните заведения бяха обсъдени на 8 септември на заседание на Временния оперативен щаб (ВОЩ) за превенция на разпространението на COVID-19. Срещата беше присъствена и я откри кметът Донка Михайлова, която е и председател на ВОЩ.

Д-р Цветомила Дудевска, управител на Белодробната болница, информира членовете на Щаба, че със заповед на РЗИ – Ловеч, за лечебното заведение са определени 50 легла за лечение на неусложнени случаи на COVID-19. Към 12:00 ч. на 7 септември пациентите с доказан COVID-19, настанени в болницата са 27; съмнителни за COVID-19 са 5 пациенти. През почивните дни, поради влошаване на състоянието, двама пациенти са приведени в отделението за интензивно лечение на Многопрофилната болница в града.

След разговори с ръководството на МБАЛ – Троян е взето решение, до запълване на всички 50 легла, пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние от община Троян да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. Тя разполага с достатъчно медикаменти и консумативи и кислород за една седмица, като момента тече процедура за избор на доставчик, поради приключване на предходния договор за доставка на медицински кислород.

Д-р Дудевска очерта три основни проблема: недостатъчен брой интензивни легла на територията на област Ловеч; намален брой на медицинския персонал в лечебното заведение и нарастващ брой на здравнонеосигурени пациенти с COVID – 19.

Управителят на многопрофилната болница в Троян, д-р Пенко Бамбов, информира, че към 8 септември в лечебното заведение има един пациент с COVID – 19 на интензивно лечение в ОАИЛ. През август преминалите случаи с COVID-19 в общинската болница са седем. Към момента няма диагностицирани с COVID-19 служители на болницата. От Министерството на здравеопазването са получени два кислородни концентратора и два апарата за изкуствена белодробна вентилация. Налични са достатъчни количества лични предпазни средства и тестове.

Д-р Христо Краевски, завеждащ Филиала за Спешна медицинска помощ – Троян, съобщи, че от началото на септември до момента през ФСМП – Троян са преминали 26 пациенти със съмнение за COVID -19 , 14 от които са хоспитализирани в Белодробната болница. Осигурени са достатъчни количества медикаменти и лични предпазни средства, но е тревожен проблемът с кадрово обезпечаване откъм медицински персонал.

Споделяне

Свързани статии (по етикет)

Галерия