Панаирът на занаятите в Орешак привлече производители от цяла България

За втора поредна година Община Троян и Национално изложение – Орешак, организираха традиционния Панаир на занаятите с акцент именно върху занаятчиите и производителите. Това отбеляза заместник-кметът на Троян Ангел Ангелов в празничното си приветствие при официалното откриване на събитието, състояло се на 14 август.

Той пожела на посетителите здраве и благополучие и ги прикани да подкрепят финансово занаятчиите като си закупят от произведенията им. Покана за труден избор, защото на обособената Улица на занаятите стоката си бяха подредили близо 100 производители от цялата страна. На щандовете им цареше изобилие от оригинални творби на художествените занаяти и изкусни предмети за бита от керамика, дърво, метал и текстил.

За домакините на панаира настоящото му издание е специално, защото съвпада със значим юбилей на Националното изложение. „Петдесет години след откриването му гордо заявяваме, че сме пазители на историческо и културно наследство, на далновидна политика за запазване и творческо развитие на златния фонд на хилядолетното изкуство по нашите земи“, заяви управителят на Изложението Иванка Джабраилова.

Тя посрещна гостите с „Добре дошли“ и с предложението да се насладят на представеното изкуство, да усетят вкуса и духа на Балкана, да се поклонят пред чудесата на иконата „Света Богородица Троеручица“ в Троянския манастир „Успение Богородично“.

От името на братството и игумена на светата обител, която на следващия ден щеше да отбележи храмовия си празник, йеромонах Стефан приветства посетителите и също ги призова да подпомогнат труда на занаятчиите като си закупят от тях нещо за спомен. А както каза и г-жа Джабраилова, тук могат да се намерят експонати от чистите извори на една изградена през вековете народна естетика.

Сред официалните лица на празника, воден от Елица Наумова и Ангелина Бочева, бяха още зам.-кметът на община Троян Розалина Русенова и кметът на Орешак Марияна Генковска.

Откриването на традиционния Панаир на занаятите - Орешак 2021, завърши с танца „Картина от Родопите“, изпълнен от фолклорен ансамбъл „Траяна“ при троянското читалище „Наука – 1870 г.“, с художествен ръководител Радослав Бачевски и хореограф Мирослав Димитров.

Снимки: Община Троян/Руслана ПОПСАВОВА

На снимките в галерията:

Зам.-кметът на Троян Ангел Ангелов откри Панаира на занаятите Орешак 2021

Йеромонах Стефан

Танцьорите от ФА „Траяна“

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"