Виртуален симулатор на машинно гласуване

Както по-рано вестник "Троянски глас" Ви информира кампания "Ти броиш" е разработила виртуален симулатор за машинно гласуване.  

За подобряване уменията на гражданите да упражнят машинно гласуване по време на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли екипът на кампания „Ти броиш“ е разработил виртуален симулатор на машинното гласуване. Симулатора е достъпен по Интернет (тук). Всеки гражданин може да се запознае с процеса на машинното гласуване от електронно устройство свързано към Интернет. Това може да бъде мобилен смарт телефон, таблет, настолен компютър или лаптоп. 

 

Целта на симулатора е да разпространи уменията сред гласоподавателите за нововъведеното гласуването с машина.

Начин на работа със симулатора: Във виртуална среда избирателя взима електронна карта за гласуване, която се поставя в приемното устройство на машината. Отключва се електронна бюлетина и се прави избор за партия, коалиция или независим кандидат. След направения избор се отключва ново меню за избор на преференция. След което с бутон „Преглед“ се отваря нов прозорец, който съдържа информация за направеният избор. Тук се прави проверка дали машината е отчела правилно избора на гласоподавателя. При разминаване в избора се избира бутон "Промени избора".  Гласуването приключва с избирането на бутон „Гласуване“. Машината отпечатва електронна бюлетина на която е отпечатан избора на гласоподавателя.

Симулатора на "Ти броиш" е огледално копие на менюто на машините, които ЦИК ще инсталира във всички секционни избирателни комисии в населени места над 300 души.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"