Обратното броене до старта на Българския фестивал на сливата в Троян започна

От 23 до 25 септември в град Троян и село Орешак ще се проведе 29-тото издание на Българския фестивал на сливата. Организаторите обещават вълнуваща програма, традиционни изкушения и нови събития, в които всеки може да се включи с дух и настроение, както гласи мотото на фестивала.

ПРОГРАМАТА СТАРТИРА НА 23 СЕПТЕМВРИ с традиционното дефиле, но с нестандартен подход. В дефилето под надслов „От раклите на баба“ ще могат да се включат не само Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки, НД „Традиция“, читалищни състави, гостуващи изпълнители, местни производители и занаятчии, граждани и гости на града. Предизвикателството към всички участници е да бъдат облечени в народни носии или дрехи, съдържащи фолклорни и етно мотиви. Вашите снимки и видеоматериали от дефилето могат да участват във фото конкурс, за който са предвидени тематични награди, осигурени от местната фирма за дизайнерско облекло -„Везба“.

„Везба“ е спонсор на световното първенство по художествена гимнастика и Българския фестивал на сливата. Водеща фирма в изработването на облекла с български шевици. С техните продукти може да съхраните частица от българската история, директно във вашия гардероб.

Сборен пункт за дефилето е улицата пред Малкия пазар от 17.00 часа, а началото на шествието е в 17.30 ч. Маршрутът  е от улица „Васил Левски“ към пл. „Възраждане“ със спирки пред кафене „Тифани“ и кръстовището пред Марковския мост, а на площада водещият Александър Сано  заедно с кмета на община Троян – Донка Михайлова, ще дадат началото на фестивалните дни. 

В Троян вечерта на 23 септември младежката публика ще има възможността да се наслади на музикалните изпълнения на популярните поп изпълнители Михаела Маринова, Тото и Лъчезар от  група „СкандаУ“. Преди тях добро настроение ще създадат танцово студио „Бордо“, обичано и очаквано от местните любители на модерния балет.

ПРОГРАМАТА В СЪБОТНИЯ ДЕН, 24 СЕПТЕМВРИ, ще започне с възстановка „Троянецът - войник и сливопроизводител“ на Национално дружество „Традиция“, Регионален клон „34-ти пехотен троянски полк“ и традиционното запалване на казана за изваряване на сливова ракия. На откритата сцена с танцови и музикални изпълнения са заявили участие над 20 състава, сред които има участници от Видин, Оряхово, Варна и др. Предвидена е кулинарна изложба на ястия и други изкушения със сливова тематика, както и конкурс за най-добра домашна сливова ракия. Подготвени са три парични награди за трите най-достойни ракии.

Нов момент в програмата на фестивала е мотошествието с атрактивните мотори на “Widows Sons-Bulgaria”, които ще преминат през площад „Възраждане“ и ще останат за декор на най-очаквания вечерен концерт на 24 септември (събота) на рок-легендите от група „Фондацията“ - „Щурците на 55”.

За най-малките в градинката пред Информационно-културния център са организирани интересни занимания от гостуващи творци: рисуване на стъкло, занимания по калиграфия, работа с глина и хартия.

В НЕДЕЛНИЯ ДЕН, 25 СЕПТЕМВРИ, отново в градинката пред ИКЦ може да се включите и в хоротека за деца с обучител – професионален танцьор от школата за народни танци при НЧ „Наука-1870 г.“ - Троян.

Фестивалната програма в неделя ще завърши с гостуващата танцова трупа „Master of the dance“ и хоротека, която ще поведе групата за народни танци „Ха, за здраве“ при НЧ „Наука-1870 г.”

ВСЕКИ ДЕН присъстващите ще могат да се включат в традиционната улица на занаятите с над 120 занаятчии и местни производители с майсторски свидетелства, да опитат традиционни кулинарни изкушения и да участват в томболата за голямата награда – нощувка за двама в хотел „Дива“, с. Чифлик.

В празничните дни може да се насладите на изложбата „Изкуство върху коприна с полъха на Балкана и морето“ (на I етаж в ИКЦ), атрактивната арт инсталация на Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ (на пешеходния мост към ИКЦ), на хубава музика и много забавления.

ПРОГРАМАТА В ОРЕШАК, откъдето преди 29 години започва Българския фестивал на сливата, също включва традиционни и нови събития.

Откриването на фестивала е с начален час 11.00 часа в съботния ден – 24 септември, като честта да открие събитието ще има формация „Големите гайди“ от Асеновград.

На откритата сцена ще имат възможност да се изявят местните танцови състави и музикални изпълнители от близките населени места, а освен тях в програмата са предвидени концерти на Валерия Момчилова - солист на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, танцов и кукерски състав при НЧ „Васил Левски-1900 г.“ на село Войнягово, ФТА „Магия“ – Ловеч, и Духова музика „Заедно“ - Троян, които ще закрият фестивалната програма в Орешак. Разбира се, ще бъде спазена традицията за запалване на казана за изваряване на ракия в събота от 11.30 часа и ще бъдат отличени най-добрите майстори на традиционната сливова напитка.

Организаторите вярват, че в празничната програма всеки ще намери нещо за себе си и ще запази хубавите емоции и настроение задълго!

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"