Национално изложение – Орешак кани на празника "Традициите срещат бъдещето"

На 7 юни в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, ще се проведе празник под надслов „Традициите срещат бъдещето“.

Повече от 120 ученици от 4 училища в Троян ще почерпят от опита на старите майстори, ще се запознаят с техниката на изработване на грънчарски изделия. Те ще се опитат да създадат и свои произведения на грънчарското колело, ще рисуват на стъкло, ще пирографират...

Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ ще представи възможностите си за създаване на млади майстори в областта на керамиката.

Целта на събитието е привличане на млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните занаяти като част от българското и европейско културно наследство, запазване на автентичните похвати и техники на старите майстори.

Празникът се организира от Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, Община Троян, Европейски център „Европа директно“ – Габрово, и РСО „Централна Стара планина“ и е посветен на Европейската година на уменията.

Домакините от НИХЗИ – Орешак, канят всички да се докоснат до магията на традиционното ни изкуство.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"